Ulov ribe na otvorenim vodama potencijalna opasnost po zdravlje 1

Veliki božićnji post period je kad je u Srbiji povećana konzumacija ribe i ribljih proizvoda, te Svetska organizacija za prirodu (WWF) i Ujedinjeni ribolovci Srbije skreću pažnju na posledice neodgovornog korišćenja ribe.

Pre svega, ističu drastično smanjenje ribljeg fonda i narušavanje rečnih ekosistema.

– Podaci iz WWF-ovog „Izveštaja o živoj planeti“ alarmantno upozoravaju na nestajanje biljnih i životinjskih vrsta posebno slatkovodnih. Osnovni uzroci ugrožavanja su prekomerni izlov, uništavanje staništa, zagađenje i klimatske promene. Kada se ribe intenzivno love, posebno u doba mresta ili male ribe koje je zabranjeno loviti, nema dovoljno vremena da se riblji fond obnovi. Osim, ilegalnog i prekomernog ribolova uništena su brojna staništa za mrest riba, zbog regulacije reka i izgradnje malih hidrocentrala – rekla je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

Uz WWF i Ujedinjeni ribolovci Srbije godinama ukazuju na nekontrolisano i neregulisano tržište ribom i ribokrađu, a posledica toga je da finansijski ispaštaju država i legalni proizvođači riba. Vrlo često se love ribe ispod zakonski propisane mere, ne poštuje se lovostaj (period godine kada je zabranjen ribolov određenih vrsta zbog mrešćenja) i izlovljavaju se strogo zaštićene vrste. Višestruki problem koji je potencijalno opasan i po zdravlje ljudi, na koji posebno ukazuju Ujedinjeni ribolovci Srbije, je ulov ribe na otvorenim vodama odnosno rekama i jezerima, gde je riba često ulovljena oko kanalizacionih odvoda, deponija i klanica i puna je bakterija, teških metala i drugih otrova.

-Zbog ilegalnog ribolova, na tržište dospeva riba čije poreklo je nemoguće utvrditi. Dostavlja se direktno na pijace i u restorane, bez prethodne inspekcijske kontrole. Neretko se prodaje na mestima koja ne ispunjavaju osnovne sanitarne uslove, u okolini pijace i na trotoaru, iz prljavih gajbica i kesa, umesto u ribarnicama ili na pijačnim tezgama – izjavio je izvršni direktor Ujedinjenih ribolovaca Srbije Ljubomir Pejčić.

WWF i Ujedinjeni ribolovci Srbije smatraju da javnost treba upozoriti i na to da najveći deo trgovine ilegalno ulovljenom ribom završi u restoranima i čardama, gde inspektori nemaju zakonske osnove da ulaze, za razliku od pijaca i ribarnica gde se sanitarne kontrole sprovode.

– Ovoj situaciji doprinelo je i ukidanje otkupnih stanica devedesetih godina prošlog veka, kada je prestala da se vodi evidencija porekla i količine ulova, a tržište ulovljenom ribom postalo bez adekvatne kontrole – smatra Pejčić.

– Potrebno je unaprediti zakone koji regulišu zaštitu ribljeg fonda, osnažiti rad inspekcijskih službi i promeniti način na koji konzumiramo ribu kako bismo osigurali da se hranimo na održiv način i očuvamo zdrave ribe u zdravim rekama – navodi Duška Dimović iz WWF u kome ističu da nije reč samo o vrstama riba koje koje svi volimo, one su temelj zdravih reka, jezera, potoka i bara. Ukoliko nestanu vrste, ekosistemi neće moći da nam obezbede čistu vodu, vazduh, hranu i klimatske uslove koje nam sada pružaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.