Umesto jela sa mesom "goli" pasulj i boranija 1Foto: Pixabay/Free-Photos

U poslednja tri dana novinar Danasa kod nadležnih u Zdravstvenom centru u Vranju nije mogao da dobije potvrdu ili demanti, vezano za pritužbe na „ishranu i čistoću posuđa“ koje su mu putem SMS poruka i telefonskih poziva poslali pacijenti smešteni na kovid odeljenjima ove zdravstvene ustanove.

Na bolničkom lečenju od korone na tri lokacije vranjske bolnice (Grudnom, Psihijatrijskom i zgradu stare Hirurgije) nalazi se oko 140 pacijenata u zavisnosti od prijema i otpusta, a trećina u proseku je na kiseoničkoj potpori.

– Ja vam se javljam, ali o onome što me pitate ne mogu vam dati odgovor, bio je kratak nakon telefonskog poziva upravnik Opšte bolnice u Vranju dr Nikola Popović, pravdajući se „da on o tome ništa ne zna, uz preporuku da se obratimo direktorici Zdravstvenog centra dr Ljiljani Antić“.

Direktorica ni posle više od dva dana nije odgovarala na telefonske pozive i upućene SMS poruke. U međuvremenu usledio je novi telefonski poziv pacijenta smeštenog na jednom od kovid odeljenja ove zdravstvene ustanove.

„Mi jedemo, pasulj, boraniju i grašak, bez trunke mesa, a oko centralne bolničke kuhinje okuplja se gomila pasa lutalica. Da li se oni bolje hrane od nas, ili smo mi nečija greška ?“, pitao je glas sa druge strane, navodeći pritom da „lekari i medicinsko osoblje zaslužuju sve pohvale za svoju požrtvovanost i zalaganje u nimalo lakim uslovima u kojima rade, s obzirom na stanje pacijenata“.

Lekari koji brinu o obolelima od korone navode „da je u zavisnosti da li se radi o pacijentu koji je dijabetičar, ili bubrežni bolesnik, u ishrani se mora primenjivati usklađeni jelovnik sa bolešću“. U međuvremenu javili su se i pacijenti sa internog i odeljenja neurologije, gde se nalaze najteži pacijenti takođe sa primedbama na „kvalitet obroka i čistoću posuđa u kome se hrana servira“.

Novinar Danasa proverio je u Specijalnoj bolnici u Surdulici kakva su njihova iskustva sa pripremanjem obroka i njihovim služenjem. Direktor ove ustanove dr Slaviša Kostić kaže da s obzirom da su se u ovoj ustanovi i pre pandemije lečili plućni bolesnici oni zahtevaju jače obroke sa dosta proteina.

– Mi smo na našem kovid odeljenju pojačali obroke, pa svaki sadrži obavezno meso, a uveli smo i voće i slatkiše. Obroci se služe uz jednokratni plastični pribor i u plastičnim posudama za jednokratnu upotrebu. Time smo sprečili mogućnost da virus kruži – navodi Kostić. On kaže i da je Zavod za javno zdravlje iz Vranje među pacijentima sprovodio anketu i da oni nisu imali primedbe na ishranu tokom boravka u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prema podacima na sajtu APR poslovni račun Zdravstvenog centra Vranje nalazi se u blokadi od 2016. godine, pa je potpuno nejasno preko kog računa posluje ova zdravstvena ustanova, te kako se vrše javne nabavke uključujući i namirnice za centralnu bolničku kuhinju, kao i na koji račun se uplaćuju sredstva od participacije pacijenata, kao i lekarskih uverenja. Izvesno je ipak da lekari i ostalo osoblje redovno primaju zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari