Umesto nekadašnjeg „ja i ti“, sada vlada „mi i oni“

Ostavite komentar


  1. „Ne znam otkud vama ljudima školovanim tako mišljenje o nama seljacima. Mi, bre, ne mislimo ni o svojoj stoci ko što vi školovani mislite o nama, a juče ste se preobuli, juče ste bacili opanke i obojke… i zaboravili čiji ste.“

  2. Šta je jedan Slovenac govorio beogradskim intelektualcima: „Ne želim da razgovaram s pozicija ekonomskih nauka. Neću ni o nacionalizmu i šovinizmu da govorim. Ja sam Slovenac. Ugrožen sam. Za Jugoslaviju sam samo ako mi omogući da u svemu budem Slovenac. Jugoslavija, kakva jeste, nije mi ponudila rešenja koja me zadovoljavaju. Sadašnje ustrojstvo na republike i pokrajine nije adekvatno pravom stanju stvari. Republike ne pokrivaju nacionalni fakticitet. Moramo se braniti i od ljudi koji nam ne žele zlo. Ne razumeju nas.“ (18.11.1985, D. Ćosić, Piščevi zapisi).

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.