Umesto rekonstrukcije, dogradnja robne kuće 1

U strogom centru grada počela je rekonstrukcija Stare robne kuće. Međutim, kompanija „Leon“ iz Slepčevića, kao vlasnik, tom rekonstrukcijom dobiće 200 novih kvadrata poslovnog prostora, što spade u domen dogradnje.

Sve to omogućila je republička vlast, odnosno Ministarstvo građevinarstva, jer je, tvrde upućeni u ovaj posao, višestruko prekršen postojeći zakon. Građevinske dozvole izdaje Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Šapca, tako je, barem, propisano zakonom.

– Tri puta smo odbijali ovaj zahtev, ali je Ministarstvo građevinarstva donelo rešenje kojom prihvata zahteve kompanije „Leon“. I čak nismo ni obračunali doprinose, jer se dozvola ne može dobiti bez plaćenih doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. A sve se to u Beogradu završilo. To je praktično otimanje nadležnosti lokalnoj samoupravi, jer je Ministarstvo samo izdalo dozvolu i naplatilo doprinose, što je presedan u upravnoj praksi. Grad nijednog trenutka nije dovodio u pitanje rekonstrukciju ovog objekta, ali tražena intervencija znači dogradnju, što je protivno planskom dokumentu, kaže Milan Vasić, načelnik Gradske uprave.

U sklopu ovog poslovno-stambenog objekta je oko pedeset stanova, a stanari su uložili tužbu Upravnom sudu kojom osporavaju građevinsku dozvolu. Oni kao vlasnici određene kvadrature imaju i srazmeran udeo na parceli. A Katastar u Šapcu je odbio njihove zahteve za upis prava na parceli i tako ih sprečio da budu ravnopravna stranka. Uz to, kompaniji „Leon“ je upisano vlasništvo na robnoj kući i na podrumu, ali ne i prostora ispred, koji se sada dograđuje. Ta površina u listu nepokretnosti nije njena.

Stara robna kuća podignuta je sedamdesetih godina i neraskidivo je vezana za život građana. Ovo je jedina u zgrada u Šapcu koja ima kolonade i predstavlja spomenik moderne arhitekture. Međutim, izgleda da republička vlast po svaku cenu želi da dezavuiše lokalnu samoupravu, a sigurno da je to deo i stranačkih namirivanja prema firmama i pojedincima.

Zatvoren i uzurpiran prostor

Valentina Lovrin Jevtić, gradska javna pravobraniteljka, ukazuje da je time zatvoren i uzurpiran prostor jer ne postoji dokaz za to. Nedostaje dozvola sukorisnika na parceli. Stanare koji nisu ni upisani nije niko ni pitao. Praktično „Leon“ dobija novih 55 kvadrata u podrumu i 148 kvadrata u prizemlju. Inače, čitav ovaj prostor deo je pešačke zone, predstavlja ambijentalnu celinu uklopljenu sa ostalim objektima. Ovde se održavaju brojne manifestacije, političke i humanitarne, prikupljanje potpisa, deljenje propagandnog materijala, a u poslednje vreme ovde se okupljaju građani u protestima protiv republičke vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari