Radovi nastali na 20. Međunarodnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa 2015“, čija je autorka i inicijatorka akademska slikarka-keramičarka iz Užica Sofija Bunardžić, izloženi su u Gradskoj galeriji Užice i mogu se videti do kraja januara. Kolonija, koja je održana u avgustu ove godine u domaćinstvu Milana Savića u Zlakusi, okupila je 11 umetnika iz SAD, Egipta, Turske i Srbije, devet gostiju iz Slovenije i naše zemlje, kao i pet učenika Umetničke škole iz Užica. Uz Ministarstvo kulture pokrovitelj te manifestacije je i Grad Užice.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Posebnost kolonije je u negovanju finih spona između tradicionalnog načina izrade grnčarskih predmeta i savremenih tendencija u umetničkoj keramici. Umetnici koriste grnčarsku tehniku koja se vekovima neguje u Zlakusi. Osim upoznavanja umetnika iz celog sveta sa jedinstvenom tehnologijom, kolonija je zaslužna i za očuvanje starog grnčarskog zanata u tom selu.

– Od nekadašnjih pet ili šest majstora, koliko ih je bilo u Zlakusi kada je kolonija osnovana, danas ih je više od četrdeset. To znači da smo obnovili taj stari zanat, koji mnogim porodicama u tom selu omogućava egzistenciju, objasnila je Sofija Bunardžić, istakavši da je Zlakusa postala prepoznatljiva u svetu i po umetničkom pristupu toj staroj tehnici.

Inače, „Zlakusa“ je međunarodno poznata i priznata tehnika umetničke keramike koja je, po odluci Ministarstva prosvete, u planu i programu Umetničke škole u Užicu. U dosadašnjih dvadeset saziva učestvovalo je 320 umetnika, 16 likovnih kritičara, fotografi i drugi gosti iz 31 zemlje sa pet kontinenata. Kolonija, za koju je Bunardžićeva nagrađivana prestižnim priznanjima, poseduje bogatu zbirku umetničkih dela, koja su izlagana na mnogim domaćim i inostranim manifestacijama. I pored toga, do danas nije pronađen odgovarajući prostor za njihov trajni smeštaj, čuvanje i stalnu postavku, iako su gradske vlasti to obećavale od pokretanja kolonije.

– Činjenica da kolonija postoji već dvadeset godina ukazuje na to da je jasno pozicionirana i da je po svom kvalitetu postala prepoznatljiva u domaćim i međunarodnim umetničkim krugovima, rekla je dr Bojana Bogdanović, etnološkinja iz Muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari