Umro Ninoslav Jovanović, osuđen zbog silovanja devojčice 1Ninoslav Jovanović Foto: MUP

Ninoslav Jovanović, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog otmice i silovanja dvanaestogodišnje devojčice iz Niša, preminuo je sinoć u Požarevcu, potvrdili su za Danas u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

“Osuđeniku N. J. pozlilo je posle 22 sata u sobi u kojoj je bio smešten. Odmah je prebačen u zavodski stacionar, gde mu je pružena sva medicinska pomoć i urađen EKG srca. Nakon toga on je našim sanitetom, u pratnji našeg medicinskog tehničara, prevezen u Opštu bolnicu u Požarevcu na odeljenje intenzivne nege. Tu je nažalost preminuo posle nekoliko sati. O ovom slučaju su obavešteni Više javno tužilaštvo u Požarevcu i policija, a u skladu sa zakonom naložena je obdukcija”, navela je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u odgovoru Danasu.

Prema nezvaničnim informacijama, Jovanović na telu nije imao povrede i smrt nije bila nasilna.

Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu , rekao je da je da je razgovarao sa niškom porodicom Karimanović i da im je kazao da je na ovaj način za njih “jedno životno poglavje završeno i da treba da se trude da o njemu što manje razmišljaju”.

On im je poručio da treba da se okrenu sebi i da se trude da svoju ćerku, koja je inače ovih dana završila osmi razred, polagala malu maturu i birala srednju školu, izvedu na pravi put.

“Žao mi je zbog smrti Jovanovića, kao što bi mi bilo žao zbog smrti Tijaninog ubice ili bilo koga drugog. Posebno mi je žao kada ovakvi ljudi nemaju više vremena da shvate šta su učinili i da se za to pokaju”, rekao je Jurić za Danas.

Jovanović je, inače, pravosnažno osuđen na doživotni zatvor 5. avgusta prošle godine zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja.

Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu kojom mu je izrečena najteža kazna predviđena Krivičnim zakonikom Srbije.

To je prva izrečena kazna doživotnog zatvora koja je propisana „Tijaninim zakonom“, usvojenim 2019. godine.

Kaznu je izrekla sudinica niškog Višeg suda Tamara Savić.

Jovanović je, inače, oteo devojčicu 20. decembra 2020. godine u niškom naselju  Brzi Brod  na putu ka školi, tako što ju je na prevaru namamio u automobil, predstavljajući se kao novi školski majstor, kome je trebalo da pokaže put do škole.

Devet dana je zajedno sa njom boravio po niškim i knjaževačkim selima, a onda ju je ostavio u napuštenoj vikendici u selu Pasjača, gde je i pronađena, dok je on nastavio bekstvo.

Uhapšen je u januaru prošle godine, nakon 17 dana policijske i vojne potrage.

On je već osuđivan za silovanje jedne žene i jedne devojčice (1995), otmicu dve i silovanje jedne devojčice (2005) i opskurnih poruka ženama na svom fejsbuk profilu (2018), zbog čega je proveo u zatvoru 22 godine.

Deo medija ga je nazvao „Malčanskim berberinom“ jer svojim žrtvama seče kosu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari