UN, Delegacija EU i ambasada Holandije pozvali na proslavu Međunarodnog dana bicikla, 3. juna 1Foto: Pixabay/Cuncon

Ujedinjene nacije u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, ambasada Holandije i udruženje Ulice za bicikliste pozvali su danas građane da povodom Međunarodnog dana bicikla, u četvrtak 3. juna, koriste to prevozno sredstvo na putu do škole, posla ili fakulteta.

Svi biciklisti u Beogradu su dobrodošli na biciklistički matine, između 16 i 18 sati, ispod Brankovog mosta, na obali Save koja pripada opštini Stari grad, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Ljubitelji biciklizma, kako je naglašeno, imaće priliku da tokom događaja probaju holandske palačinke i podele međusobna iskustva vožnje bicikla.

Podseća se da vožnja bicikla pozitivno utiče na zdravlje i formu vozača, štedi novac u odnosu druge vidove transporta, olakšava kretanje kroz saobraćajne gužve, dok problem parkiranja za bicikliste ne postoji, a istovremeno ne zagađuje prirodu.

Za bicikliste početnike deliće se priručnik „Beograd na pedale“, sa instrukcijama kako da se na biciklu bezbedno kreću Beogradom, a dok čekaju na palačinke, tim Ulice za bicikliste će im podmazati  lanac, dotegnuti kočnice i dopumpati gume na biciklu.

Generalna skupština je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja.

Istaknuto je da su Međunarodni dani prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, zbog čega bi svi trebalo da učestvuju u stvaranju boljih uslova za bicikliste.

Na ličnom nivou, kako je navedeno, vožnja bicikla je zdrava i jeftina, omogućuje da se brzo pređu kratke distance i ne zahteva mnogo prostora za parkiranje.

Istovremeno na nivou ekonomije, zaposleni koji voze bicikl do posla ređe uzimaju bolovanje i kreativniji su, dok na nivou urbanog planiranja i razvoja, vožnja bicikla može da unapre grad smanjenjem buke i zagađenja vazduha, kao i smanjenjem zastoja u saobraćaju i prostora za parkiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari