Gradski urbanista pozvao građane da koriste bicikl 1Foto: Ulica za bicikliste (arhiva)

Glavni urbanista Marko Stojčić saopštio je danas da se u situaciji kada moramo imati restrikciju javnog gradskog prevoza, zbog mera koje sprovodimo u sprečavanju širenja virusa Covid 19, bicikl kao prevozno sredstvo izdvaja kao najzdraviji i najoptimalniji vid prevoza.

On je apelovao na sve Beograđane koji su u mogućnosti da već od danas prihvate ovu inicijativu.

Udruženje „Ulice za bicikliste” priključilo se inicijativi i poručilo da u trenutku kada se čitava planeta bori sa pandemijom, bicikliranje se ispostavlja ne samo kao najoptimalnije i najpoželjnije prevozno sredstvo, već i kao lekovita fizička aktivnost u vreme kad je samoizolacija imperativ.

„Da je bicikl čoveku i planeti potreban više nego bilo kada ranije, svedoči i činjenica da je bicikliranje apsolutno u skladu sa nizom preporuka kojih se treba pridržavati tokom pandemije: Izbegavajte mesta gde se okuplja veliki broj ljudi = Vozite bicikl, Držite pristojnu razdaljinu u odnosu na osobe koje kašlju ili kijaju = Vozite bicikl, Obustava javnog prevoza = Vozite bicikl, Izlažite se sunčevim zracima, jačajte imunitet na svežem vazduhu = Vozite bicikl, Nedostaje vam teretana? = Vozite bicikl, Ne radite zbog pandemije? = Vozite bicikl, Održite pozitivan mentalni i psihički stav = Vozite bicikl”, navedeno je u saopštenju glavnog urbaniste, koje prenosi Sekretarijaz za informisanje grada.

Građanima se poručuje da ukoliko idu na posao, bicikliranje obezbeđuje manji kontakt sa ljudima do dolaska na posao, te na taj način čuvaju sebe, svoje bližnje. Takođe, preporučuje im se i da probaju da ubede i kolege da koriste bicikl u ovoj situaciji, da bi i oni isto tako mogli da čuvaju svoje bližnje.

„Ukoliko vam fali fizička aktivnost, trening, teretana, ovog puta beogradske ulice mogu biti i izazov da što više vozite bicikl, ujedno ojačavate svoj imuni sistem koji nam je svima preko potreban u ovo globalno vreme korone. Oni koji su oduvek govorili da ih je strah da voze bicikl na kolovozu, u saobraćaju, sada je prava prilika da se oslobode s obzirom da je intenzitet saobraćaja rapidno redukovan. Oni koji moraju do prodavnice, neka imaju na umu da je na biciklu minimalna verovatnoća da mogu da prenesu ili dobiju virus, pritom biciklom nabavka može da bude veća. Takođe, ako je vozilo kontaminirano klicama virusa, neuporedivo lakše je očistiti bicikl nego automobil“, naglasio je Stojčić.

U situaciji kada se ne zna koliko pandemija može da potraje, najbitnije je smanjiti mogućnost zaraze na minimum svim raspoloživim sredstvima, a vožnja bicikla je svakako jedno od njih. Pritom je potpuno besplatna i ekološki održiva.

„Nadamo se da ćemo svi zajedno, odgovorno i solidarno uspešno prebroditi ovu krizu, te da će ova teška vanredna situacija možda izroditi nove bicikliste koji će nam se pridružiti u borbi za razvoj biciklističke kulture i nedostajeće infrastrukture u našem gradu, što će uticati do eliminisanja drugih problema (poput zagađenja) na koje smo trenutno zbog korone zaboravili“, istaknuto je u saopštenju Marka Stojčića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari