U pečkom naselju Klenje u opštini Golubac podeljeni su rezultati i preporuke za svaku parcelu za koju su poljoprivredni proizvođači podneli zahtev u cilju bolje i stabilnije proizvodnje ratarskih kultura.

Ovaj skup organizovali su Poljoprivredna Savetodavna i Stručna služba Požarevac i Mesne kancelarije iz ovog naselja. Ukupan broj zahteva za sistemsku kontrolu plodnosti za ovu godinu u selima: Klenje, Dušmanić, Garevo i Mrčkovacbilo je 48 a odziv poljoprivrednih proizvođača bio je više nego zadovoljavajući. -Ove godine na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o budžetu Republike Srbije i Uredbe o utvrđivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2013. godinu ,Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac sprovela je kontrolu plodnosti zemljišta na 5272 katastarske parcele za koje su vlasnici parcela podneli zahtev za ispitivanje zemljišta,kaže savetodavac za tehnologiju biljne proizvodnje u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Požarevcu dipl.inž.Ana Đorđević.

Ukupna površina obradivog poljoprivrednog zemljišta za 2013. godinu na kojoj je sprovedena kontrola plodnosti je 3.101,38 ha u 9 opština Braničevskog okruga: Požarevac, Kostolac, Golubac, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Žabari i Žagubica. -Najveći broj gazdinstva, koji je podneo zahtev za agrohemijsku analizu zemljišta, je iz Petrovca na Mlavi, koji čine polovinu od ukupnog broja zahteva (648) koji su obrađeni.Na osnovu rezultata zaključujemo da je 45 odsto zemljišta u grupi kiselih, a da više od 80 odsto je potpuno bezkarbonatno. Kada je u pitanju sadržaj humusa ( organske materije u zemljištu), preko polovine čine dosta humusna zemljišta, koja su dobro obezbeđena azotom, istakla je Đorđević. -Za razliku od predhodnih godina uzorci su pokazali da na područji Braničevskog okruga zemljište ne oskudeva u sadržaju kalijuma, jer skoro su sva grupisana u dobro i srednje obezbeđena ovim elementom. Kada je u pitanju sadržaj fosfora slika je drugačija, preko 63 procenata zemljišta je siromašno ovim elementom. -Na osnovu rezultata agrohemijskih analiza Poljoprivredna savetodavna i stručna služba uradila je preporuke za đubrenje zemljišta shodno potrebama pojedinih useva i plodnosti pojedinih tipova zemljišta, koji će narednih dana biti poslati na kućnu adresu svakog vlasnika poljoprivrednih parcela, dodala je Ana Đorđević. Poljoprivredna služba ne prestaje sa prijemom zahteva za kontrolu plodnosti za 2014. godinu, uz koji je potrebno dostaviti i Potvrdu Uprave za trezor o aktivnom statusu komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i Potvrdu Uprave za trezor da su predmetne parcele upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari