UNDP u saradnji s EU dopremio u Srbiju više od 3.000 kubnih metara medicinske opreme 1Foto: Beta/UNDP

Količina neophodne medicinske i zaštitne opreme koju je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dopremio u Srbiju u saradnji s Evropskom unijom (EU) preći će 3.000 kubnih metara večeras, kada iz Kine u Beograd doleti još jedan avion.

UNDP je danas saopštio da će to će biti deseti avion od 26. marta čiji je let organizovao na zahtev Vlade Srbije, uz finansijsku podršku EU.

U dosadašnjim pošiljkama stigli su respiratori, zaštitne maske i odela, medicinske rukavice i testovi na korona virus. Ta oprema koju je Vlada Srbije nabavila ili primila u vidu donacija namenjena je zdravstvenim institucijama u zemlji i drugima na prvoj liniji borbe sa epidemijom, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije Danijel Nikolić rekao je da je najpotrebnija bila pomoć u dopremanju i transportu medicinske opreme i da se Vlada obratila UNDP, koji je za manje od 48 sati obezbedio prvi avion.

„Vlada Srbije, EU i UNDP partnerski učestvuju u ovom veoma kompleksnom poduhvatu transporta nabavljene opreme iz različitih delova sveta. Nastavljamo da radimo na organizaciji novih letova kako bi sva oprema koju je Vlada obezbedila u što kraćem roku stigla u Srbiju“, rekao je Nikolić.

Delegacija EU u Srbiji saopštila je da je pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa „u duhu dugogodišnje solidarnosti i prijateljstva koje je u osnovi odnosa EU i Srbije“ i da Unija nastavlja da bude uz Srbiju kao i u prošlim teškim momentima.

„Od početka krize nije prošao gotovo nijedan dan bez neophodne medicinske opreme za srpske zdravstvene ustanove i ugrožene zajednice, koju je EU prevezla ili kupila. Putem 10 teretnih letova, čije je troškove u potpunosti finansirala EU, proteklih nedelja je doneta većina medicinskog materijala koji je srpska vlada nabavila u inostranstvu, kao i oprema koju je EU direktno nabavila za Srbiju“, navela je Delegacija.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap rekla je da su finansijska sredstva EU omogućila njenoj organizaciji da u rekordnom roku preveze medicinsku opremu neophodnu za spasavanje života.

Uz nabavku zdravstvene i zaštitne opreme, UNDP podržava Kancelariju za IT i e-upravu u izradi digitalnih rešenja (platforme Budi volonter i Digitalna solidarnost, otvaranje podataka o bolesti kovid-19 na nacionalnom portalu otvorenih podataka), pomaže najranjivijim grupama (Romi, žene u riziku od porodičnog nasilja) i u saradnji s privatnim sektorom priprema rešenja koja će pomoći socijalno-ekonomskom oporavku zemlje posle krize, navodi se u saopštenju.

Iskustva stečena širom sveta u vanrednim situacijama UNDP je iskoristio kako bi, kako se navodi, na pravi način doprineo obnovi Srbije posle poplava 2014. godine, kao i u periodu od 2017. do 2019. kada je uz podršku EU pružio pomoć lokalnim samoupravama pogođenim migrantskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari