UNDP: Za program Prekvalifikacije za IT prijavilo se oko 1.500 ljudi, više od polovine su žene 1Foto: Pixabay/Pexels

Na Poziv za učešće u novom onlajn programu „Prekvalifikacije za IT“, koji je otvoren prošlog meseca, stiglo je blizu 1.500 prijava, saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Program „Prekvalifikacije za IT“ organizuje Кabinet predsednice Vlade Srbije u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Кancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a u saradnji sa UNDP.

Od prijavljenih 1.489 kandidata skoro 55 odsto čine žene.

Istaknuto je da je to veoma značajno, jer većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svetu, čine muškarci.

Ukazano je da je jedan od ciljeva ove faze programa „Prekvalifikacije za IT“ bio da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprede veštine rada u IT-u i da im se olakša zapošljavanje u ovom brzo rastućem sektoru sa višim nivoom zarade.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata je počeo 15. juna.

Testiranje se sprovodi putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja i rešavanja problema, kao i test engleskog jezika.

Svrha ovog testiranja je da utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtevima konkursa.

Na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, kao i 40 časova obuke iz „mekih“ veština (npr. pisanje CV-ja, priprema za razgovor za posao, komunikacija na radnom mestu) i 120 časova prakse.

Obuke će se sprovoditi tokom ove i sledeće godine i biće održane onlajn, kako bi polaznici iz cele Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti.

Ove obuke su, kako je navedenio, nastavak uspešne inicijative pokrenute na predlog predsednice Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Od 2017. godine, zahvaljujući programu „Prekvalifikacije za IT“ obučeno je preko 2200 polaznika i polaznica.

Nakon obuka, blizu 35 odsto polaznika se zaposlilo u IT sektoru, na pozicijama sa početnom zaradom od skoro 70.000 dinara.

Tokom 2019. i 2020. godine održan je i prvi program „Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom“, čiji je rezultat bio zapošljavanje 30 odsto polaznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari