UNHCR: Četiri miliona dece izbeglica ne ide u školu 1Foto: N1 (arhiva)

Četiri miliona dece izbeglica ne ide u školu, navodi se u izveštaju koji je UNHCR, Agencija UN-a za izbeglice, objavila danas.

Zabeležen je porast od pola miliona dece koja nisu u školama u odnosu na period od samo godinu dana.

Obrazovanje izbeglica u krizi pokazuje da upis dece izbeglica ne uspeva da održi korak sa sve većim brojem izbeglica, uprkos naporima vlada, UNHCR-a i njegovih partnera. Krajem 2017. godine u svetu je bilo je više od 25,4 miliona izbeglica, od toga 19,9 miliona pod mandatom UNHCR-a. Više od polovine – 52 odsto – činila su deca, među kojima je bilo 7,4 miliona dece školskog uzrasta.

„Obrazovanje je način da se pomogne deci da zacele rane, ali je takođe i od ključnog značaja za izgradnju njihovih domovina,” rekao je Filipo Grandi, Visoki komesar UN za izbeglice.

„Bez obrazovanja, biće napravljena bespovratna šteta budućnosti ove dece i njihovih zajednica“, dodao je on.

Tek 61 odsto dece izbeglica pohađa osnovnu školu, u poređenju sa 92 odsto dece širom sveta. Ovaj jaz se produbljuje kako deca rastu. Skoro dve trećine dece izbeglica koja idu u osnovnu školu ne upiše srednju školu. Opšte uzevši, 23 odsto dece izbeglica pohađa srednju školu, u poređenju sa 84 odsto dece širom sveta

Na tercijarnom nivou ovaj jaz prerasta u ambis. Globalno posmatrano, stopa upisa u visokoškolske ustanove je 37 odsto, u odnosu na samo jedan odsto izbeglica koji ima tu šansu. Ovaj podatak se ne menja u poslednje tri godine.

“Škola je prvo mesto posle meseci ili čak godina na kome deca izbeglica imaju bilo kakvu rutinu. Posmatrajući trenutne trendove, stotine hiljada dece će ući u ove zabrinjavajuće statistike u odsustvu hitnih ulaganja u ovu oblast,” naglašava Grandi.

Izveštaj ističe napredak koji su ostvarile zemlje koji su se obavezale da poštuju Deklaraciju iz Nju Jorka za izbeglice i migrante i da upišu dodatnih 500.000 dece izbeglica koja ranije nisu pohađala školu tokom 2017. godine. U isto vreme, izveštaj apeluje da se više učini da bi se obezbedilo da sve izbeglice dobiju kvalitetno obrazovanje koje zaslužuju.

Izveštaj poziva zemlje prijema da uključe decu izbeglica u nacionalne obrazovne sisteme, uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja. Cilj je da se omogući postojanje priznatih kvalifikacija koje bi toj deci poslužile kao odskočna daska za upis na fakultete ili visoke škole.

Izveštaj dalje primećuje da 92 odsto dece izbeglica školskog uzrasta živi u zemljama u razvoju i da im je potrebna
kontinuirana finansijska pomoć međunarodne zajednice.

Konačno, izveštaj se zalaže za formiranje snažnijih partnerstava sa privatnim sektorom, humanitarnim i razvojnim organizacijama i državama u cilju povećanja broja održivih rešenja za obrazovanje izbeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari