UNICEF: Od danas aktivna platforma "Sve je OK" za informacije o mentalnom zdravlju za mlade 1Foto: Promo

Od danas je aktivna internet platforma pod nazivom „Sve je OK“ koju je podržao UNICEF u Srbiji u saradnji sa OPENS-om, NALED-om i stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje da bi mladima pružio relevantne i tačne informacije o mentalnom zdravlju i o tome kako da pristupe postojećim uslugama i onlajn savetovanju. Platforma je ujedno koristan izvor informacija za roditelje, nastavnike, socijalne radnike i sve koji pružaju podršku mladima, saopštio je danas UNICEF.

Gotovo četvrtina mladih ljudi širom sveta, kako saopštava UNICEF, bori se sa nekim problemom vezanim za mentalno zdravlje, dok je  još više onih koji svakodnevno nailaze na brojne izazove koji do tih problema mogu dovesti. Sa sličnim izazovima se suočavaju i mladi u Srbiji.

Prema podacima istraživanja UNICEF-a o uticaju pandemije COVID-19 na porodice u Srbiji, koje je obavljeno u tri talasa u periodu između marta 2020. i maja 2021. godine, 17 procenata dece i mladih imalo je pogoršano mentalno zdravlje. Najnegativniji uticaj bio je na adolescente uzrasta 13 do 17 godina, iz porodica sa nižim socioekonomskim statusom iz Beograda i drugih urbanih centara. Čak 44 odsto njih je imalo teškoće sa koncentracijom, a najčešći problem o kome su njihovi roditelji izveštavali bila je razdražljivost adolescenata.

„Otvoren razgovor je veoma važan za mentalno zdravlje mladih. Oni se, međutim, retko obraćaju za pomoć stručnim licima, što je pokazala i U-Report anketa iz aprila 2021. godine. Samo 18 odsto bi se obratilo psihologu za pomoć, a samo tri odsto lekarima. Kako bismo deci i mladima pružili podršku, i podigli svest o značaju mentalnog zdravlja, pokrenuli smo platformu ‘Sve je OK’.  Znamo da je u velikoj količini informacija kojih ima na internetu, upitno da li selektujemo one prave, a ovaj sajt će upravo to obezbediti,“ istakla je Stanislava Vučkovic, rukovoditeljka programa za razvoj adolescenata i mladih u UNICEF-u u Srbiji.

Na sajtu „Sve je Ok“  se mogu  naći  korisne informacije o  problemima sa kojima se mladi susreću i proverenim načinima za njihovo rešavanje, saopštio je UNICEF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari