UNICEF suspendovao angažman Ramba Amadeusa zbog optužbi za seksualno uznemiravanje 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Lejla Kašić, producentkinja emisije „Dnevnica“ na Radio-televiziji Crne Gore, putem Instagrama je optužila crnogorskog muzičara Ramba Amadeusa za seksualno zlostavljanje, potom se oglasio i UNICEF čiji je Pušić ambasador dobre volje.

„UNICEF ima politiku nulte tolerancije prema bilo kom obliku seksualno neprimerenog ponašanja, jer je ono u suprotnosti s ključnim vrednostima UNICEF-a“, naveli su u saopštenju za medije iz ove organizacije.

S obzirom na to da on ambasadora dobre volje ove organizacije, Lejla je prvo UNICEF obavestila o slučaju, a usledio je njihov odgovor.

„UNICEF je upoznat s navodima protiv Antonija Pušića. Njegov angažman s UNICEFom je suspendovan do daljnjeg. UNICEF ima politiku nulte tolerancije prema bilo kom obliku seksualno neprimerenog ponašanja, jer je ono u suprotnosti s ključnim vrednostima UNICEF-a“, navodi se u saopštenju UNICEF-a, prenose „Vijesti“.

Producentkinja optužila Ramba Amadeusa za seksualno uznemiravanje tokom snimanja emisije

Lejla Kašić je javnost obavestila o ovom slučaju na svom Instagram profilu i dodala da je obavešteno i predstavništvo UNICEF-a za Crnu Goru, s obzirom na to da je Pušić ambasador dobre volje te organizacije.

Prema njenim rečima, sve se odigralo u petak tokom snimanja emisije.

„Juče sam na snimanju epizode ‘Dnevnica’ doživela seksualno uznemiravanje od strane našeg gosta, velikog intelektualca, regionalno prepoznate i uticajne ličnosti, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Antonija Pušića, poznatijeg pod pseudonimom Rambo Amadeus“, napisala je ona u objavi na Instagramu.

Kako se da zaključiti iz objava na društvenim mrežama, navodni slučaj seksualnog zlostavljanja, o kojem se do trenutka objavljivanja ovog teksta nije oglasio nijedan zvanični organ Crne Gore, navodno se dogodio u Herceg Novom, gde je ekipa RTV Crne Gore snimala epizodu emisije „Dnevnice“ sa Rambom Amadeusom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lejla Kašić (@lejlakasic)

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici emisije „Dnevnica“ prethodnog dana su objavljene dve fotografije sa snimanja u Herceg Novom.

Na jednoj je samo Rambo Amadeus, a na drugoj nasmejana cela ekipa, uključujući Ramba Amadeusa i producentkinju Lejlu Kašić.

Rambo se nije oglašavao nakon ovoga.

Lejla Kašić je u svojoj objavi na Instagramu napisala i da je „strašno, opasno, problematično što neko sklon devijantnom ponašanju kroz angažman u UNICEF-u ima pristup najranjivijim kategorijama društva.“

„To je nedopustivo. Naravno da sam nazvana ludačom i glupačom. Posle verbalnog sukoba i završetka svega dobila sam poruku koja je bila samo još jedan pokušaj manipulacije, u kojoj govori da sam ja loše doživela njegov utisak da možemo da budemo dobri drugari“, napisala je Lejla Kašić.

Lejla Kašić je u objavi apelovala na sve žene da ne ćute na seksualno uznemiravanje, kao i da se ne plaše onih koji žele da iskoriste svoj položaj moći.

„Malo kada sam se kao sinoć osećala zbunjeno, nemoćno i nezaštićeno. A onda je preraslo u ljutnju i bes. Na kraju gađenje i nervni slom. Šta treba da se desi da bismo se osećale bezbedno dok obavljamo svoje svakodnevne aktivnosti? Koliko posramljenih žrtava je potrebno da bi nam bilo jasno da opravdanje ne postoji? Do kad da slušamo šta je trebalo MI da uradimo? Do kad će muškarci misliti da poštuju žene, ako bi reagovali samo na uznemiravanje i nasilje nad njihovim ćerkama/sestrama/majkama? Dokle, dokle, dokle više?“, napisala je Lejla Kašić.

Kašić je kazala i da se sve dogodilo u petak, tokom snimanja emisije.

„To je pogrešno na toliko mnogo nivoa. Takva osoba radi sa najranjivijom kategorijom – decom. Razmišljala sam šta da radim, jer naše institucije nisu reagovale na mnogo teže slučajeve, ćute na femicid, porodično nasilje… Odlučila sam da neću da ćutim. Zbog svih devojčica koje iz bilo kojeg razloga misle da moraju da ćute. Moja moralna, građanska i ženska dužnost i obaveza jeste da kažem“, kazala je Kašić „Vijestima“.

Kaže i da je ohrabruje ogromna podrška koju dobija, ali naglašava da se uglavnom radi o ženama.

„Ali ću istrajati. Jer se ovo može svakoj od nas desiti. To što je neko na bilo kojoj poziciji moći ne može i ne sme da bude opravdanje za bilo kakvo devijantno ponašanje. Posebno ne uz izgovor da smo pogrešno shvatile sve na šta nismo dale pristanak“, poručila je Lejla.

Ekipa je za to, kako je kazala, saznala tek nakon što su se svetla kamera pogasila, iako u sirovom materijalu ima i video zapis u kojem je Pušić naziva „glupačom“.

Lejla ističe da postoji video snimak kao dokaz da ju je Pušić nazvao „glupačom“ i „ludačom“.

Kako tvrdi nešto kasnije dobila je i poruku, u kojoj joj muzičar tvrdi da je sve pogrešno shvatila i da „mogu biti dobri drugari“.

„To je pogrešno na toliko mnogo nivoa. Takva osoba radi sa najranjivijom kategorijom – decom. Razmišljala sam šta da radim, jer naše institucije nisu reagovale na mnogo teže slučajeve, ćute na femicid, porodično nasilje… Odlučila sam da neću da ćutim. Zbog svih devojčica koje iz bilo kog razloga misle da moraju da ćute. Moja moralna, građanska i ženska dužnost i obaveza jeste da kažem“, kazala je Kašić „Vijestima“.

Naglasila je da je dobila bezrezervnu podršku svog urednika, kao i da je već pisala predstavništvu UNICEF-a, ali i civilnom sektoru, uz čiju će besplatnu pravnu pomoć narednih dana prijaviti slučaj nadležnim institucijama, prenose „Vijesti“.

Ovim povodom oglasio se Vladan Otašević, autor i urednik emisije „Dnevnica“, koji je osudio ponašanje Ramba Amadeusa.

„Na kraju snimanja smo svi iz ekipe saznali šta se desilo. Neprijatno sam iznenađen Rambovim ponašanjem. Takvi postupci ne priliče osobi njegovih godina i renomea. Razumijem koleginicu Lejlu i jako mi je žao što joj se to dogodilo. Osudjujem sve vrste socijalno devijantnih ponašanja, nevaspitanje i nepoštovanje. Posebno prema ženama. Svako treba da odgovara za svoje postupke, a javne ličnosti imaju posebnu javnu odgovornost. Rambovo ponašanje tokom snimanja i na završetku snimanja emisije, kada se i desio ovaj incident, nije bilo isto. Ne razumijem njegov postupak. Ali kao urednik i autor emisije koja je prepoznata kao crnogorski brend od značaja za javno dobro, imam obavezu da javno kažem da to što se dogodilo osudjujem i smatram da ni jednoj ženi nešto slično ne smije da se dogodi. Nadam se da se i Rambo pokajao zbog svog postupka i za početak iskreno izvinio Lejli. Za dalje postoje institucije i sud javnosti“, rekao je Vladan Otašević za „Blic“.

Nakon što se saznalo za ovaj slučaj, Lejla je dobila ogromu podšku putem društvenih mreža, ali ističe da je uglavnom reč o ženama.

„Ali ću istrajati. Jer se ovo može svakoj od nas desiti. To što je neko na bilo kojoj poziciji moći ne može i ne sme da bude opravdanje za bilo kakvo devijantno ponašanje. Posebno ne uz izgovor da smo pogrešno shvatile sve na šta nismo dale pristanak“, poručila je Lejla za pomenuti medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari