Unija SPRS: Milićević da obezbedi zakonitost rada osnovnih i srednjih škola 1Foto: N1

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je v.d. ministra prosvete Đorđa Milićevića da obezbedi zakonitost rada osnovnih i srednjih škola u Srbiji, povodom nereagovanja opštinske i republičke inspekcije na dopise zbog slučaja profesorke koja je proglašena tehnološkim viškom u osnovnoj školi u Vranjskoj Banji i još nije preuzeta.

Kako je u saopštenju navedeno, radnoj grupi za praćenje angažovanja zaposlenih u obrazovanju koju je formiralo Ministarstvo prosvete, obratila se profesor razredne nastave Maja Anđelković, koja je proglašena tehnološkim viškom u Osnovnoj školi ‘Predrag Devedžić’ u Vranjskoj Banji.

Ona je u skladu sa stručnim uputstvom i zakonskom regulativom podnela zahtev za preuzimanje Osnovnoj školi ‘Branko Radičević’ u Vranju 20. februara 2023. godine, ali je direktorka te ustanove odbila da je preuzme i o tome je obavestila pisanim putem, naveli su iz USPRS.

Anđelković se takođe obratila radnoj podgrupi za praćenje angažovanja Školske uprave Leskovac, koja je jednoglasno na sastanku 29. marta, 2023. godine donela preporuku o njenom preuzimanju, ali škola nije reagovala, pa je zahtev prosleđen 22. maja prosvetnoj inspekciji.

„Radna grupa za praćenje angažovanja zaposlenih u obrazovanju ponovo se sastala dana 4. jula i na sastanku je konstatovala da radnik i dalje nije preuzet, a da inspekcije nisu izašle na teren“, navela je u saopštenju Unija i dodala da ukoliko do 15. avgusta profesorka ne bude preuzeta, njoj prestati radni odnos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari