Univerzitet nedovoljno prisutan u javnosti kao ekspertska zajednica 1Foto: Medija centar

Jedan od najvažnijih zadataka uprave Univerziteta u Beogradu je poboljšanje finansijsko-materijalne situacije na univerzitetu.

Nastavićemo da preduzimamo mere da UB povrati i očuva svoju imovinu, naročito svoje zadužbine, kao i da se očuvaju originalne želje zadužbinara. Uložićemo napore da unapredimo odnose sa gradskom upravom sa namerom da obezbedimo odgovarajući položaj Univerziteta, jer studenti i zaposleni na UB, kao žitelji Beograda, doprinose njegovoj vitalnosti, a i njegovom budžetu. Moramo istrajati u obezbeđivanju adekvatnog prostora za rad za sve članice UB – kaže za Danas Ivanka Popović, profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta i kandidatkinja za novu rektorku UB.

Ona ocenjuje da Univerzitet nije dovoljno prisutan u javnosti kao ekspertska zajednica koja može i mora da odgovori na izazove savremenog društva.

– Moramo ići u susret događajima, anticipirajući ih i nudeći moguća rešenja. Radićemo dalje na negovanju i čuvanju akademske baštine – ističe Popović u svom programu rada.

Smatra da je neophodno da se nastavi sa preispitivanjem propisa i dokumenata Univerziteta radi obezbeđivanja transparentnosti i efikasnosti rada univerzitetskih tela i službi. Popović veruje da je bolji rad univerziteta i njegovih članica direktno vezan za mogućnost angažovanja najboljih kadrova, nastavnih i nenastavnih. Napominje da će nastaviti da se zalaže za rešavanje alarmantnog problema odliva IT kadrova sa Univerziteta, kao i za prevazilaženje teškoća proisteklih iz primene Zakona o maksimalnom broju zaposlenih na visokoškolskim ustanovama.

– Nakon uvođenja bolonjskih principa realizovane su značajne promene u organizaciji univerzitetske nastave. Vreme je da sagledamo efekte tih promena i da nastavne programe optimizujemo, obezbeđujući ravnomernije opterećenje studenata i osluškujući potrebe savremenih poslodavaca. U nastavi bi više mogli da se koriste resursi instituta, članica Univerziteta, a tamo gde je to primereno, i iskustva uglednih predstavnika privrede. Uložiće se posebni napori da se poveća broj stručnih praksi za studente UB – dodaje naša sagovornica.

Napominje da uspeh UB na raznim međunarodnim rang listama prvenstveno potiče od ostvarene naučne izvrsnosti, koja u mnogome zavisi od uslova u kojima se realizuje naučno-istraživački rad.

– Moramo usredsrediti više znanja i energije ka obezbeđivanju dodatnih sredstava za realizaciju naučnih istraživanja, posebno u odnosu na Okvirni program 9. Univerzitet podstiče svoje nastavnike, saradnike i istraživače da svoje naučne rezultate pretoče u intelektualnu svojinu i da ih komercijalizuju – ističe Popović.

Ona podseća da je UB ostvario veliki broj ugovora i projekata saradnje sa drugim univerzitetima u svetu, te da je u okviru Erazmus+ programa omogućen značajan broj mobilnosti studenata i nastavnika. Prema njenim rečima, neophodno je uložiti napor da se udvostruči broj stranih studenata u sledećem periodu i da Univerzitet ponudi veći broj studijskih programa na engleskom ili drugom stranom jeziku.

Strategija razvoja

Ivanka Popović ukazuje da, kao vrhunska akademska ustanova sa kompleksnom organizacionom strukturom, Univerzitet u Beogradu treba da ima sopstvenu strategiju razvoja koja bi bila usklađena sa nacionalnom Strategijom razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine

– Ta strategija treba da da dugoročnu viziju koja se odnose na nastavne, naučne i zadatke takozvane „treće misije“ koji će obezbediti da Univerzitet kreira sopstvenu budućnost. Planovi razvoja će predstavljati odraz naših htenja i namera po pitanjima nastave, naučnih istraživanja, kadrovske politike, infrastrukture, saradnje sa akademskim i drugim partnerima u zemlji i inostranstvu. Samo jedinstvo i koordinisan rad svih članica Univerziteta može da dovede do prosperiteta i uspeha svake pojedinačne članice – ističe Popović.

Akademske vrednosti

– U okviru svog sveobuhvatnog delovanja, Univerzitet će nastaviti da sprovodi mere koje čuvaju dostojanstvo profesije, štite vrednosti znanja i podižu svest o odgovornosti svih članova univerzitetske zajednice. Zalagaću se da se odgovarajuće mere poštuju i primenjuju u profesionalnom i javnom delovanju svih članova univerzitetske zajednice – kaže Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari