Univerzitet u Beogradu povodom rangiranja na Šangajskoj listi: Pozicija stabilna 1Foto: FoNet/Marija Đoković

„Uzimajući u obzir rastući trend sve boljeg plasmana većeg broja univerziteta iz Istočne Azije na listi, pozicija Univerziteta u Beogradu je relativno stabilna uprkos nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti prethodnih godina“, ocenjuje se u saopštenju Beogradskog univerziteta, objavljenom na njihovom sajtu, povodom najnovijeg rangiranja na Šangajskoj listi, na kojoj je UB plasiran između 501. i 600. mesta od rangiranih 1000 univerziteta na svetu.

„Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih. Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy“, navedeno je u saopštenju.

Univerzitet u Beogradu ispao je sa liste 500 najboljih univerziteta u ovogodišnjem rangiranju na Šangajskoj listi i prvi put od kada se pojavio na toj listi (2012. godine) nalazi se u grupi od 501. do 600 mesta.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Zoran Nikolić kaže za Danas da pad UB na Šangajskoj listi nije drastičan, a kao glavni razlog navodi stagnaciju u broju naučnih radova koje objavljuju nastavnici i istraživači zaposleni na Beogradskom univerzitetu.

Rektorka Ivanka Popović napominje da je, imajući u vidu sve što je navela, položaj UB na Šangajskoj listi i dalje izvanredan uspeh.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari