UNPD pozvao preduzetnike da predlože rešenja za dekarbonizaciju privrede 1foto EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD) pozvao je danas preduzeća, preduzetnike i industriju da predlože rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i tako doprinesu dekarbonizaciji privrede, smanjenju zagađenja životne sredine i ostvarivanju ekološke, društvene i ekonomske dobrobiti za lokalne zajednice i građane.

Navodi se da će najmanje 30 izabranih predloga dobiti mentorsku i tehničku podršku za razradu ideja, testiranje i razvoj predloženih tehnička rešenja.

„Projekti za koje bude procenjeno da daju najveći doprinos dekarbonizaciji, smanjenju emisija zagađujućih materija i poboljšanju modela zelenog poslovanja biće izabrani za fazu implementacije i biće im obezbeđeno sufinansiranje“, najavili su iz UNDP.

Taj poziv je UNDP objavio uz podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju i Evropskom investicionom bankom.

Cilј poziva je da se uklone prepreke na putu zelene transformacije i dekarbonizacije javnog i korporativnog sektora, kao što su nedostatak izvora finansiranja, podsticajnih mera i održivih poslovnih modela, praćenih nedostatkom zakonskih procedura.

„Javna i privatna preduzeća, preduzetnici i industrijski subjekti su pozvani da predlože rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i da na taj način doprinosu dekarbonizaciji privrede, smanjenju zagađenja životne sredine i ekološkoj, društvenoj i ekonomskoj dobrobiti za lokalne zajednice i građane“, navedeno je u pozivu.

Zaintresovani mogu da se prijave isključivo putem aplikacionog formulara na portalu zelena.agenda.euzatebe.rs, a poziv je otvoren do 20. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari