UNS: Ispitati okolnosti pod kojima je izgorela kuća novinara Milana Jovanovića 1Foto: YouTube

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva policiju i tužilaštvo da hitno ispitaju sve okolnosti pod kojima je noćas u Vrčinu izgorela kuća novinara Žig Info portala Milana Jovanovića, kao i da utvrde ima li ovaj događaj veze sa poslom kojim se Jovanović bavi i o tome obaveste javnost.

Kako je UNS-u rekao glavni i odgovorni urednik Žig Infa Željko Matorčević, Jovanović sumnja da je požar podmetnut, odnosno da su nepoznata lica noćas oko 3.30 bacila dva molotovljeva koktela na kuću u kojoj je u tom trenutku bio sa suprugom, navodi se u saopštenju UNS-a.

„Kuća i automobil izgoreli su u požaru. Jovanović i njegova supruga su, hvala bogu, dobro. Nagutali su se dima, ali nemaju ozbiljnije povrede. Policija je na licu mesta trenutno. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je ovo zbog posla kojim se Jovanović bavi, ali ovo nije prvi put da se napadaju novinari i urednici Žig Info portala. Mene su u oktobru pretukli, često nam prete, kompleksna je ova priča“, rekao je Matorčević UNS-u.

Građanski blok 381 i Pokret slobodnih građana najoštrije osuđuju noćašnji zastrašujući napad na živote urednika novinarkog portala u Grockoj Milana Jovanovića i članova njegove porodice.

Prema informacijama Jovanovićevog advokata Nemanje Todorovića, koji je i poverenik Pokreta slobodnih građana za Grocku, Jovanoviću su noćas nepoznati ljudi u tri časa ujutro zapalili kuću, razbili prozor i kroz njega ubacili molotovljev koktel, pa nakon toga pucali ispred vrata kako niko ne bi mogao da pobegne. Sedamdesetogodišnji Jovanović i njegova supruga su pred vatrom pobegli kroz prozor sa druge strane kuće i sada su u Urgentnom centru, zbog trovanja dimom. Žig info je nedavno pisao o zloupotrebama predsednika opštine Grocka, koji je iz Srpske napredne stranke. Nakon toga je, 9. oktobra, pretučen jedan od urednika Željko Matorčević, koji je posle toga rekao da strahuje za svoj i život svoje porodice ali da će Žig Info nastaviti da se bavi istraživačkim novinarstvom, rečeno je u saopštenju.

„Srbija je postala zemlja užasnog nasilja i otvorene diktature. Režim Napredne stranke očigledno želi najgori scenario u zemlji, ali kao odgovorni ljudi, obaveštavamo ih da neće imati zadovoljstvo da sa sobom na dno povuku i celu Srbiju. Posle promene vlasti, svi odgovorni će izaći pred sud zakona, a ne ulice, a zemljom će vladati sloboda i pravda. Nismo isti kao oni“, stav je predsednika PSG i GB 381 Saše Jankovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari