UNS: Još nije popisan ugovor o prodaji Novosti firmi Media 026 1Foto: Aleksandar Veljković

Firma Media 026 smederevskog biznismena Bobana Rajića iz sela Vučaka još nije potpisala ugovor o kupovini beogradske Kompanije Novosti, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Po saznaju UNS-a, Štamparija Borba, sadašnji vlasnik Novosti, postala dužnik firme Media 026 pre nego što je ona i bila registrovana.

Na pitanje kako je to moguće, UNS-u je u Media 26 rečeno da je po upisu u Agenciju za privredne registre (APR) Media 026 „od poverilaca Borbe započela kupovinu potraživanja“.

Medjutim, kako navodi UNS, dug Štamparije Borba do kraja juna 2018. prema društvu Media 026 iznosi oko 27 miliona dinara, piše u „Unapred pripremljenom planu reogranizacije“ (UPPR) Štamparije, iako ta firma tada nije postojala jer je registrovana tek mesec dana kasnije, 31. avgusta 2018. godine.

„Poverioci svrstani u klasu neobezbedjenih poverilaca u UPPR-u Štamparije Borba prihvatili su ponudu društva Media 026 d.o.o. dostavljenu u pismu o namerama kojom bi društvo Media 026 otkupilo njihova potraživanja i steklo status poverioca u UPPR-u Borbe“, rečeno je UNS-u iz tog društva.

U Mediji 026 navode da su posle prihvatanja ponude poverioci „pred javnim beležnikom“ sa ovim društvom zaključili ugovor o prodaji potraživanja i obavestili Štampariju Borba o promeni poverioca, a društvo „isplatilo ugovorenu cenu“.

Time su, navode u društvu Media 026, stekli status poverioca u UPPR-u Borbe.

Kako je UNS podsetio, prema UPPR-u Štamparije Borba privredno društvo Media 026 poverilac je pete klase koja jedina ima mogućnost da „svoja potraživanja prema stečajnom dužniku zameni za imovinu stečajnog dužnika“.

U Nacrtu ugovora o prenosu akcija u Kompaniji Novosti, koji je objavljen na sajtu Štamparije Borba, navodi se da se privredno društvo Media 026 obavezuje da Štampariji isplati razliku izmedju potraživanja od 58.869.691 dinara i vrednosti „zamene ispunjenja“ (cene Kompanije Novosti) od 300 miliona dinara, što iznosi 241.130.309 dinara.

Štamparija Borba, većinski vlasnik Kompanije Novosti, na sednici Skupštine akcionara 26. avgusta ove godine donela je odluku da odobri ugovor o prodaji te medijske kuće za oko 300 miliona dinara privrednom društvu Media 026.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.