UNS: Kompanija Novosti nije više u blokadi 1Foto: Aleksandar Veljković

Udruženje novinara Srbije (UNS) navelo je danas da kompanija „Novosti“ više nije u blokadi zato što je stupio na snagu Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, Privredni sud u Beogradu je u januaru 2018. godine doneo Rešenje o usvajanju UPPR-a Kompanije „Novosti“ kojim se obustavlja stečaj ove medijske kuće.

Prema UNS-ovim saznanjima, ukupni dugovi Kompanije „Novosti“ prema 263 poverioca sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara. Najveći dug je prema štampariji „Borba“, koja je u većinskom vlasništvu države, a iznosi oko milijardu dinara.

„Najvećim poveriocima dug će biti namiren u 120 mesečnih rata, sa početkom otplate odloženim za dve godine, bez kamate i valutne klauzule“, navodi se u saopštenju UNS-a i dodaje se da „rešenjem UPPR-a je predviđen i otpis kamata i mogućnost da najveći poverioci potraživanja pretvore u kapital ‘Novosti'“.

Račun kompanije „Novosti“ blokiran je 12. jula prošle godine, zbog „duga iz 2009. godine, kada nisu podmirene obaveze prema državi, doprinosi za poreze i zarade u visini 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV“.

„Sa kamatama to je 284 miliona dinara“, navele su tada „Novosti“, a prenosi UNS. Ovaj dug je petina ukupnog duga, koji ta kompanija ima prema poveriocima.

Štamparija „Borba“ iako je godinama najveći poverilac Kompanije „Novosti“ do pokretanja UPPR-a, nije blokirala račun te kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari