UNS: Ministarstvo informisanja ipak da dostavi biografije kandidata za medijske komisije 1Foto: Stanislav Milojkovic

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je poništiorešenje kojim je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija odbilo da Udruženju novinara Srbije (UNS) dostavi profesionalne biografije osoba koje su se prijavile za članove komisija za ocenjivanje medijskih projekata na konkursima koje je Ministarstvo raspisalo ove godine.

Ministarstvo je, kako je navedeno u rešenju Poverenika, dužno da u roku od 15 dana od prijema rešenja ponovo odluči da li će, na osnovu zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, dostaviti biografije kanidata za komisije koje odlučuju o raspodeli budžetskog novca za medijske projekte.

Ministarstvo je u rešenju koje je Poverenik poništio, navelo da informaciju ne mogu dostaviti jer se radi o podacima o ličnosti, a da osobe koje su se prijavile za učešće u komisijama, nisu dale saglasnost da ti podaci budu objavljeni.

UNS je u žalbi Povereniku ;podsetilo da u Pravilniku o sufinansiranju projekata piše da se za člana komisije imenuje „lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili medijski radnik“ i istakla da profesionalne biografije nezavisnih medijskih stručnjaka, odnosno medijskih radnika, ne mogu biti zaštićeni podaci o ličnosti.

Stav UNS-a je, kako se navodi u žalbi, da stručna i zainteresovana javnost imaju interes da znaju ko čini komisije koje odlučuju o dodeli novca za medijske projekte, ali i kome nije pružena šansa da postane član komisije.

Ministarstvo je u odgovoru na tu žalbu navelo da se zahtevu UNS-a „ne može udovoljiti, a da se ne povrede Ustavom i zakonom garantovana prava na zaštitu ličnih podataka, s obzirom da biografije kandidata koji su se prijavili na konkurs sadrže lične podatke tih lica“.

Poverenik je u rešenju naveo da je Ministarstvo pogrešilo jer je odbilo zahtev pre no što je utvrdilo sve činjenice značajne za odlučivanje, kao što je propisano Zakonom o opštem upravnom postupku, objavilo je UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari