UNS i dalje bez odgovora da li su biografije kandidata za medijske komisije poverljivi podaci 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da ni po isteku zakonskog roka od 60 dana, institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije odlučila po žalbi UNS zbog odbijanja Ministarstva informisanja i telekomunikacija da udruženju dostavi profesionalne biografije osoba koje su se prijavile ili su predložene za članove komisija za ocenjivanje medijskih projekata.

Udruženje je u saopštenju navelo da je povereniku poslalo molbu za hitno donošenje odluke o žalbi pošto im je juče iz te institucije rečeno da kasne s odlukom zbog prijema „velikog broja žalbi u kratkom roku“.

„Poverenik je, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, imao rok da o žalbi odluči 60 dana od trenutka kada je pristigla. Iz službe Poverenika su UNS-u potvrdili da su žalbu dobili 20. juna, što znači da je rok za odlučivanje bio 19. avgust“, navodi se u saopštenju.

U zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, UNS je tražio profesionalne biografije svih osoba koje su predložene ili su se prijavile da ove godine budu članovi komisija koje odlučuju o raspodeli budžetskog novca za medijske projekte ali je ministarstvo odbilo taj zahtev s obrazloženjem da informaciju ne mogu dostaviti jer se radi o podacima o ličnosti.

„UNS je u žalbi istakao da profesionalne biografije nezavisnih medijskih stručnjaka, odnosno medijskih radnika, ne mogu biti zaštićeni podaci o ličnosti. Dokaz je činjenica da su biografije odabranih članova objavljene u rešenjima koja je potpisao ministar. Na to su sigurno računali kandidati, samom prijavom na konkurse ministarstva“, stoji u saopštenju udruženja.

Ocenjuje se da stručna i zainteresovana javnost „imaju interes da znaju ko čini komisije koje odlučuju o dodeli novca za medijske projekte, ali i kome nije pružena šansa da postane član komisije“.

„Tom informacijom bi javnosti bio pružen potpuni uvid u postupak izbora komisija za projektno sufinansiranje medija“, naveli su iz Udruženja novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari