UNS: Ministarstvo nije objavilo rezultate medijskih konkursa ni devet dana od isteka roka 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas da ni devet dana po isteku roka, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nije objavilo rezultate devet konkursa za sufinansiranje medijskih projekata iz oblasti javnog informisanja.

Iz udruženja su podsetili da je to ministarstvo raspisalo konkurse 13. marta a da je zakonski rok od 90 dana za donošenje Odluke o raspodeli sredstava, po Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, istekao 11. jula.

„Medijski konkursi raspisuju se za projekte, odnosno izveštavanje i aktivnosti u tekućoj godini. S obzirom na to da još uvek nisu objavljena ni rešenja o raspodeli sredstava, a da nakon toga slede i revidiranja budžeta i potpisivanje ugovora, ne može se očekivati da mediji čiji su projekti prihvaćeni, sa njihovom realizacijom počnu pre avgusta ili septembra“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da se „nepotrebnim odugovlačenjem donošenja Rešenja o raspodeli, ulazi u poslednji kvartal godine i time obesmišljava ideja projektnog sufinansiranja medija“.

„Podsećamo da se pri pisanju medijskih zakona i Pravilnika iz oblasti projektnog sufinansiranja, kao i Medijske strategije, UNS zalagao da se propiše obaveza raspisivanja medijskih konkursa početkom godine, kako bi mediji na vreme dobili novac i imali čitavu godinu za sporovođenje projekata“, dodaje se u saopštenju.

Iz udruženja su naveli i da od nadležnog ministarstva nisu dobili odgovor na pitanje kada će rezultati medijskih konkursa biti objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari