UNS na Kosovu: Beli božur za saradnju s medijima Jovani Filipović, a Crni Aljbinu Kurtiju 1Foto: Printscreen/YT/ Kosovo Online

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju s medijima ove godine je na Kosovu pripalo advokatici Jovani Filipović, a „Crni božur“ – za najlošiju saradnju je i 2023. osvojio kosovski premijer Aljbin Kurti, odlučili su članovi ogranka Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu.

U saopštenju piše da su novinari glasali na internetu o 14 kandidata za „Beli božur“ i sedam za „Crni božur“.

Uručenje priznanja biće u ponedeljak, 11. decembra, u podne u Domu kulture Gračanica.

Za „Beli božur“ bili su kandidovani prištinski paroh Staniša Arsić, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovic2, Dostana Grković iz Doma zdravlja u Orahovcu, Desanka Novaković iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Kandidati su bili i direktorka Doma zdravlja „Gračanica“ Mirjana Dimitrijević, direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici Saša Mladenović, advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici Verica Ćeranić.

U saopštenju piše da su članovi UNS-a na Kosovu kandidovali i programsku direktorku NVO „Nova društvena inicijativa“ Milicu Andrić Rakić, zamenika direktora Kosovske policije za region Sever Vetona Eljšanija i profesora ustavnog prava Mazluma Baraljiua.

Pored Kurtija, nominovana za „Crni božur“ bila je i predsednica Kosova Vjosa Osmani, kao i Vlada Kosova, među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju s novinarima ponovo je bila Srpska lista, a nominovani su bili i predstavnici Srba u kosovskoj Skupštini.

Opština Severna Mitrovica i Opština Gračanica takođe su bile nominovane za priznanje „Crni Božur“, doaje se u saopštenju.

„Beli i Crni božur“ je UNS na Kosovu ustanovio 2014. godine da bi ukazao na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu s medijima i novinarima.

Glasanje za „Beli božur“ je ovog puta bilo ponovljeno jer je predsednik UNS-a i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević zahvalio kolegama koje su nominovale i izabrale tu ustanovu, ali je nagradu odbio jer ne može da prihvati da ga nagradi organizacija na čijem je čelu, podsetilo je UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari