UNS nije pozvan na sastanak Platforme Saveta Evrope za bezbednost novinara 1Foto: Aleksandar Roknić

Udruženje novinara Srbije (UNS) je danas saopštilo da ono, sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM), nije bilo pozvano na jučerašnji sastanak u Prištini sa sedam partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za bezbednost novinara.

UNS je saopštilo da se to dogodilo iako je UNS jedina organizacija koja je sprovela višegodišnje istraživanje o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i rezultate prosledila ovoj Platformi.

UNS je prenelo da su na sastanak sa organizacijom „Član 19“, Međunarodnim institutom za štampu (IPI), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Odborom za zaštitu novinara (CPJ), Reporterima Evropske radiodifuzne unije (EBU), Reporterima bez granica (RSF), Evropskim centrom za slobodu štampe (ECPMF) od srpskih novinara pozvani Tatjana Lazarević iz Kosseva, Anđelka Ćup iz Juronjuz Srbija i Bojan Tomić iz Radio Kosova, a poziv je upućen na albanskom jeziku.

Poosle dvodnevne posete Prištini, sedam organizacija iznelo je zapažanja o položaju novinara i medija na Kosovu.

Pored ostalog, zaključili su da su dokumenti i informacije na srpskom jeziku teško dostupni na Kosovu, a problem je i bezbednost novinara koji izveštavaju o severu Kosova.

Delegacija je saopštila da je dobila obećanje Tužilaštva da će se nastaviti istrage ubistava i nestanaka novinara od 1998. do 2005. godine, ali da nisu predstavljeni nikakvi dokazi o značajnom napretku u ovim slučajevima.

Na sastanku sedam organizacija nije bilo ni reči o potrebi formiranja međunarodne komisije u Prištini koja bi se bavila istragama ubistva i nestanaka novinara, iako je na sastanku učestvovao i Rikardo Gutieres, generalni sekretar Evropske federacije novinara koja je 2018. i 2021. godine usvojila rezolucije o potrebi da se formira takvo telo.

Predstavnici organizacija su ocenili da je medijsko okruženje na Kosovu pluralističko, a naveli su i da je poslednjih godina ostvaren značajan napredak u jačanju pravnog okvira koji je u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Tokom posete organizacije se nisu sastale sa predstavnicima UNS-ovog ogranka na Kosovu, ali, kako su saopštile, susrele su se sa drugim novinarskim udruženjima, urednicima i novinarima, ministrima i državnim zvaničnicima, pravosudnim organima, policijom, predstavnicima skupštinskog odbora za medije, regulatornim telima, agencijom za zaštitu privatnosti i informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari