UNS očekuje da policija u najkraćem roku otkrije ko su osobe koje prete smrću Kulačinu i Vidojkoviću 1Foto: FoNet TV

Udruženje novinara Srbije (UNS) očekuje da policija u najkraćem roku otkrije ko su osobe koje prete smrću autorima podkasta „Dobar, loš, zao“ Nenadu Kulačinu i Marku Vidojkoviću, a što ukazuje da su pojačane pretnje počele od gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u emisiji „Hit tvit“ na TV Pink.

Autorima podkasta koji se emituje na portalu nova.rs stiglo je više pretnji, od kojih su šest prijavili policiji, navodi se u saopštenju.

„Mi na uvrede ne reagujemo jer smo svesni da svojim emisijama i nastupima proizvodimo neku vrstu reakcije. Međutim, ovo su sada ozbiljne pretnje. Pišu nam: `Sada je vreme svinjokolja’, ‘`Spremili smo vam metak u čelo`, ‘Ostaćete bez jezika`’“, rekao je Nenad Kulačin za UNS i dodao da mu ovo deluje kao organizovana akcija.

Marko Vidojković je za UNS rekao da se oseća životno ugroženim.

„Smatram da je ova medijska kampanja koju doživljavamo disproporcionalna jednom podkastu. Samo je pitanje kada će neko kome je ovakvom kampanjom ispran mozak postati agresivan kada nas sretne na ulici“, rekao je Vidojković.

„Od gostovanja Vučića u `’Hit tvitu’` krenule su pojačane pretnje. I sve su mnogo gore od bilo čega što sam ja ikada izgovorio. Po savetu Reportera bez granica, pritajili smo se, ne izlazimo i čekamo da prođe“, rekao je Vidojković.

U saopštenju UNS navodi da će pratiti sve prijavljene slučajeve napada i pretnji novinarima kroz rad Stalne radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara i Radne grupe za bezbednost novinara u kojima ima svoje predstavnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari