UNS: Opštine Šid i Bečej zaobišle zakon za finansiranje medijskih projekata 1Štampa Foto: FoNet/Velimir Ilić

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je, prema konkursima za projektno sufinansiranje, Opština Bečej za medijske projekte izdvojila deset, a Opština Šid devet puta manji iznos od predvodjenog opštinskim budžetima.

UNS je u saopštenju naveo da će ostatak novca biti raspodeljen preko direktnih ugovora, odnosno javnih nabavki, te da, u tom slučaju, odluke Saveta za štampu o kršenju Kodeksa novinara Srbije nisu kriterijum za raspodelu sredstava.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da mera u kojoj se medij pridržava profesionalnih i etičkih standarda, po odlukama Saveta za štampu ili Regulatornog tela za elektronske medije, predstavlja jedan od kriterijuma za dodelu sredstava na konkursima za projektno sufinansiranje.

Ipak, kako je preneo UNS, to ne važi za direktne ugovore.

„Odlukom o budžetu Opštine Bečej predviđeno je devet miliona dinara za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja,za sufinansiranje medijskih projekata na konkursima za projektno sufinansiranje a izdvojeno je 900.000 dinara“, dodaje se.

Ostatak od 8.1 miliona dinara je, kako piše u Odluci o budžetu, predviđen za usluge po ugovoru, naveo je UNS.

Usluge po ugovoru, kako se navodi, podrazumevaju informisanje javnosti, štampanje, reklamiranje, odnose s javnošću, kao i angažovanja produkcijskih kuća za medijske usluge radija i televizije.

„Ipak, finansiranje ovih usluga nije ekvivalentno projektnom sufinansiranju, jer se o novcu koji će biti dodeljen za tu namenu ne odlučuje na osnovu poštovanja profesionalnih standarda od strane medija“, naveo je UNS.

Kako je dodao, slična je situacija sa Opštinom Šid, gde je, prema Odluci o budžetu za javno informisanje izdvojeno 10 miliona dinara, od čega je samo milion dinara opredeljeno za sufinansiranje medijskih projekata.

Za usluge po ugovoru, kako je naveo UNS, predviđeno je devet miliona dinara.

„Poput Opštine Bečej, Opština Šid je prošle godine, dok nije usvojen Zakon, svih deset miliona namenila za sufinansiranje medijskih projekata“, piše u saopštenju.

UNS je naveo i da nije dobio odgovore i objašnjenja od predsednika ovih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari