UNS osudio postupanje radnika Pošte u Gračanici koji je psovao i sprečio novinara da snima zgradu tog preduzeća 1foto Miroslav Dragojević Danas

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije protestuje zato što je radnik obezbeđenja Pošte u Gračanici sprečio snimatelja Radija Kim Živorada Arsića da obavi svoj radni zadatak, kada mu je odgurnuo kameru i zabranjivao mu da snima objekat Pošte sa javne površine, uz psovku i pretnje policijom.

Arsiću je radnik obezbeđenja Pošte kazao da nema pravo da snima objekat i mora da dođe u Poštu da se javi upravnici, pa tek onda snima, na šta je Arsić odgovorio da je na ulici i da ima pravo spolja da snima javnu instituciju, navodi se u saopštenju UNS.

Radnik obezbeđenja mu je odgovorio da ne može da snima, jer je „on tu radi“.

Udruženja ističu da je nedopustivo na takav način postupati prema novinarima i snimateljima koji obavljaju svoj posao i podsećaju da je dopušteno snimanje na javnom prostoru i da ono ne sme biti ni na koji način onemogućavano.

Iz UNS i DNKiM dodaju da je tačne informacije moguće prikupiti samo na terenu, za šta je neophodan preduslov nesmetan rad novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari