UNS: Političari i mediji da odgovorno informišu o Covidu-19 1Foto:Stefana Savić (arhiva)

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva političare, Ministarstvo zdravlja i nadležne organe da daju potpune informacije o slučajevima zaraženih Kovidom-19 novinarima, istovremeno štiteći identitet i podatke koji mogu učiniti obelele osobe prepoznatljivim, a od medija očekuje da se prilikom izveštavanja klone senzacionalizma i nagađanja.

UNS ističe da je uloga novinara i medija da obezbede građanima provereno, tačno i činjenično izveštavanje i da izbegavaju senzacionalizam koji može da dovede do panike i širenje straha među građanima.

UNS smatra da zdravstveni organi ne treba da govore samo o broju zaraženih i negativnih na testiranju na Kovid-19, već i da je neophodno da javnost redovno bude obaveštena, uključujući i konferencije za novinare, o stanju zaraženih, dužini lečenja i uslovima koji su obezbeđeni pacijentima i zdravstvenim radnicima.

Da podsetimo, u Srbiji su do jutros registrovana ukupno četiri slučaja obolelih od korona virusa, dva nova kod državljanki Srbije, koje se nalaze na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Vlada Srbije usvojila je na jutrošnjoj sednici odluku da se korona virus proglasi za zaraznu bolest i da se ograniči dolazak u Srbiju stranim državljanima iz ugroženih područja, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Većina turističkih aranžmana stranih gostiju u Srbiji, pre svih onih iz Kine, tokom marta i aprila je otkazana.

Oko 60 miliona Italijana je zamoljeno da od danas budu kod svojih kuća, nova je mera italijanske vlade u okviru suzbijanja epidemije korona virusa.

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiologa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.