UNS: Prijava zbog pretnji smrću 1

Udruženje novinara Srbije (UNS) prvi put je, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, policijskom službeniku iz Sombora, nadležnom za teritoriju opštine Apatin, prijavilo slučaj pretnji smrću bivšoj glavnoj i odgovornoj urednici televizije Apatin Vesni Milanović Simičić.

Kako je za UNS rekla Milanović Simičić, ona je 18.februara bila u apatinskom kafeu sa prijateljicama, među kojima je bila i novinarka Vedrana Poznanović, kada joj je iza leđa prišao nepoznati muškarac, povukao je za rame i rekao:

„Ne znaš ko sam, pa i ne treba, jer upamtićeš ti nas naprednjake, kao što nas je upamtio i Žika Smiljanić. Ti si svinja, zatrli smo njemu seme, a i tebi ćemo. Zatrćemo te do kraja, da ne postojiš. Čuješ li me šta ti govorim, ne znaš ti ko smo mi i šta možemo da ti uradimo! Bolje bi bilo za tebe kada si otišla da se više nikad nisi ni vraćala, jer ovo je sada naprednjački grad“.

„Uočila sam da mu se vilica trese, ali i ruke, a lice mu se bilo izobličilo u tolikoj meri da sam shvatila, ako mu nešto kažem, on će me udariti“, opisala je Milanović Simičić.

„Posle toga je otišao, a nakon petnaestak minuta se vratio i rekao: ‘Slušaj me svinjo, upamti šta ću ti reći – džaba ti sva škola koju imaš, džaba će ti biti sve u životu, jer je tvoj život u ovom gradu okončan, finito zauvek. Nikada, ali nikada, ti nećeš u ovom gradu, a ni u ovoj državi naći posao. Ima da crkneš, čuješ li me? Ja sam vlast u ovom gradu i znam šta vlast misli o tebi…Ti ne znaš šta mi možemo da ti učinimo. Upamtićeš ti nas, svinjo jedna’. Bila sam šokirana i uplašena“, kaže Milanović Simičić za sajt UNS.

Ona dodaje da je, posle incidenta, zamolila koleginicu Poznanović da je odveze kući, jer se nije osećala bezbedno.

„Saznala sam da je posle ista osoba prilazila Vedrani i uznemiravala je. Idući dan sam saznala da se on zove Veljko Đumić i da je rođeni brat funkcionera SNS i sekretara u SO Apatin Marka Đumića“, dodala je Milanović Simičić.

Pošto je UNS, na osnovu Sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, kontaktirao službenika Policijske uprave u Somboru, Milanović Simičić je pozvala policiju i otišla u Sombor radi davanja izjave. 

„Policijski službenik je bio vrlo profesionalan, dala sam izjavu i rečeno mi je da će saslušati kao svedoka i Vedranu Poznanović, kao i da će slučaj proslediti tužilaštvu. Odlučila sam da prijavim slučaj, jer smatram da novinari ne smeju da ćute na napade i pretnje“, naglasila je Milanović Simičić.

Ona čvrsto veruje da je „ovo akt i izliv jednog pojedinca, a ne političke stranke“ i podseća da, kao glavni i odgovorni urednik, nije nikada imala problem ni sa jednom političkom strankom.

„Uvek sam radila savesno i objektivno. Ipak, ovakav napad ne sme da ostane nekažnjen. Jedino što mi nije jasno, zašto me bilo ko napada šest meseci nakon što sam otišla iz TV Apatin“, rekla je Milanović Simičić.

Koleginica Poznanović koja je bila svedok događaja potvrdila je za UNS da su je u četvrtak pozvali iz policije i da će danas dati izjavu.

U zvaničnom obraćanju somborskoj policiji, UNS navodi da, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, očekuje da policija istraži slučaj i o preduzetim koracima obavesti Udruženje.

Vesna Milanović Simičić bila je glavna i odgovorna urednica TV Apatin do pre šest meseci, kada je otišla u inostranstvo.

Ova televizija je došla na udar novoizabrane lokalne vlasti koju je formirala koalicija predvođena SNS, uz podršku po jednog odbornika Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

Kako podseća UNS, TV Apatin je u vreme pravljenja skupštinske većine u maju 2016. godine emitovala snimak bezbednosnih kamera na kojem se vidi da lokalni naprednjaci ispred zgrade Opštine nasilno u kola uvode nosioca lokalne liste SRS Miodraga Pavlovića.

Nova vlast suspendovala je ranije potpisan ugovor sa TV Apatin, prestavši da isplaćuje sredstva koja je komisija na Konkursu za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog značaja dodelila ovom mediju. Lokalne vlasti tražile su od Komisije za kontrolu državne pomoći da proveri sufinansiranje TV Apatin, zbog „sumnje da je ova televizija prekoračila iznos de minimis državne pomoći“.

Iako je Komisija donela odluku da TV Apatin nije prekoračila dozvoljeni iznos od 23 miliona dinara za tri godine, Opština nije nastavila da uplaćuje novac po projektu, zaključuje UNS.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.