UNS: Protest zbog zabrane ulaska na Kosovo novinaru Tanjuga 1Kosovo police officers inform travelers of the closed Merdare border crossing between Kosovo and Serbia on Wednesday, Dec. 28, 2022. Kosovo closed the border crossing in Merdare, following an erected barricade by Serb protesters inside Serbia late Tuesday night, the third official border crossing closed this month following rising tensions between Kosovo and Serbia. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) danas je najoštrije protestovalo zbog zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću, saopštio je UNS.

Kosovska policija je danas na prelazu Merdare, nešto posle 15 časova, zabranila Utješanoviću da uđe na Kosovo, kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija kosovskim svetinjama, navodi UNS.

U izjavi za UNS Utješanović navodi da je putovao zajedno sa delegacijom SPC u kojoj je bio i patrijarh i da je bio najavljen kao član delegacije, ali da je „bez ikakvog obrazloženja vraćen sa administrativnog prelaza“.

Službenici policije Kosova su mu saopštili da ne može da nastavi dalje, jer mu je vlada u Prištini zabranila da uđe na Kosovo.

Utješanović je zatražio obrazloženje, međutim rečeno mu je da ga ni oni nemaju i da mora da napusti prelaz.

U saopštenju UNS i DNKiM ističu da je „neprihvatljivo ogrančavanje slobode kretanja novinarima“ i zahtevaju „da svi novinari na Kosovu i Metohiji obavljaju nesmetano svoj posao“.

Takođe, UNS i DNKiM podsećaju da je prošlo 13 meseci kako kosovske vlasti bez objašnjenja, a uprkos reagovanju UNS, Evropske federacije novinara i brojnih međunarodnih organizacija koje se bore za slobodu informisanja, ne dozvoljavaju novinarki RTS Svetlani Vukmirović da obavlja novinarski posao na teritoriji Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari