UNS: Skupština EFJ podržala izjavu o okončanju nekažnjivosti zločina i targetiranja novinara 1Foto: Shutterstock / wellphoto

Evropska federacija novinara (EFJ) je danas, na Godišnjoj skupštini u Hagu podržala izjavu kojom se traži da se okonča nekažnjivost zločina nad novinarima i targetiranje medijskih radnika u Srbiji, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

EFJ je podržala tu zajedničku izjavu njenih podružnica – UNS-a, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Sindikata novinara Srbije, Granskih sindikata „KUM Nezavisnost“, piše u saopštenju.

U toj izjavi koju je izložila predstavnica UNS-a Jelena Petković, poziva se srpsko pravosuđe da sprovede brze, nepristrasne, temeljne i efikasne istrage u svim slučajevima ubistava, napada, uznemiravanja i zastrašivanja novinara u onlajn i oflajn sferi, piše u saopštenju.

Od predstavnika izvršne vlasti, poslanika skupštine Srbije i drugih državnih i lokalnih funkcionera traži se da prestanu sa targetiranjem novinara i upotrebom uvredljivog narativa.

Ovakav stav prema novinarima, kako se navodi, pokretač je kampanje blaćenja uperene protiv istraživačkih i profesionalnih novinara i medija, preneo je UNS.

Donosioci odluka se pozivaju da preduzmu sve mere kako bi pravni okvir predvideo dodatnu zaštitu od neosnovanih ili zloupotrebljenih „SLAP tužbi“

Iz tog razloga se od srpskog pravosuđa traži i da obezbedi dodatnu obuku za sudije sa ciljem unapređenja njihovog znanja i kapaciteta u rešavanju ovakvih tužbi, piše u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi je navedeno i da su profesionalni novinari i mediji izloženi raznim vrstama pretnji i pritisaka.

„Profesionalni novinari i mediji izloženi su raznim vrstama pritisaka, targetiranja i kampanjama blaćenja od strane javnih funkcionera i provladinih medija, što često dovodi do uznemiravanja i ozbiljnih pretnji od strane običnih građana, pre svega putem društvenih mreža“, navodi se u izjavi.

Prema podacima novinarskih udruženja je, kako se dodaje, evidentirano oko 140 slučajeva napada i pritisaka u prošloj, a 57 slučajeva represije u ovoj godini – 11 verbalnih napada, šest fizičkih napada i 40 pritisaka.

Javnim tužilaštvima je, prema evidenciji Republičog javnog tužilaštva, podneta 81 krivična prijava a ove godine, Republičko javno tužilaštvo evidentiralo je 14 predmeta.

Predstavnici novinarskih udruženja istakli su da nema sudskog epiloga za ubistva novinara Milana Pantića i Slavka Ćuruvije, kao i da okolnosti smrti Dade Vujasinoić još uvek nisu rasvetljene.

Presuda ubicama Slavka Ćuruvije, kako dodaju u zajedničkoj izjavi, trebalo bi da prekine lanac nekažnjivosti i da pravda konačno bude zadovoljena.

„Ako se to ne desi, biće ubijena svaka nada za profesionalno i zdravo novinarstvo u Srbiji“, naglasili su predstavnici novinarskih udruženja u izjavi.

U ime UNS-a, Petković je podestila na nekažnjivost zločina na Kosovu.

„Pozivam vas, svoje kolege, da se posvetite rezolucijama: o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu, koju je EFJ usvojio 2018. kao i o što hitnijem formiranju Međunarodne komisije eksperata za istragu ubistva, kidnapovanja i „nestanaka“ novinara i medijskih radnika na Kosovu između 1998. i 2005. usvojenom u Zagrebu 2021.“. kazala je ona.

Kazala je da je od 20 ubistava, kidnapovanja i „nestanka” novinara i medijskih radnika između 1998. i 2005. na Kosovu, samo jedno rasvetljeno.

Petković je, čitajući zajdničku izjavu, ukazala na porast „SLAP“ tužbi, te dodala da je u Srbiji u prošloj i pretprošloj godini bilo 40 tužbi koje se mogu tako okarakterisati.

Na meti ovih tužbi bili su, kako je rekla, najčešće istraživački i mediji koji kritički izveštavaju o radu javnih funkcionera, privrednika i o kriminalu, dok su tužioci uglavnom bili javni funkcioneri, političari, privrednici i kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari