UNS traži od policije i tužilaštva da ispitaju napade na novinare tokom protesta 1Foto: Danas/Katarina Živanović

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas pretnje, fizičke i verbalne napade na novinare i medijske radnike za vreme protesta održanih prethodnih dana u Beogradu i pozvalo policiju i tužilaštvo da ispitaju sve okolnosti ovih događaja.

Izveštavajući sa protesta u nedelju i ponedeljak novinare su u svom poslu ometali policija, ali i učesnici skupa, saopštio je UNS.

U saopštenju je navedeno da je u toku prenosa uživo u nedelju, policija napala ekipu televizije Al Džazira, a kako je rekla novinarka ove televizije Jelena Glušac, jedan policajac je uhvatio snimatelja za vrat i udaljio ga da ne bi snimio hapšenje demonstranata.

Novinara portala Nova.rs Andriju Lazarevića te večeri policajac je udario pendrekom po ruci, a snimatelju Bete je policajac pokušao da otme kameru iz ruku.

Jedan od učesnika skupa juče je u toku izveštavanja napao novinara N1 Mladena Savatovića, unosio mu se u lice i pretio, navedeno je u saopštenju.

„UNS podseća da je neophodno omogućiti slobodno izveštavanje o svim događajima, posebno u kriznim situacijama kada je neophodno da do javnosti stižu tačne informacije o zahtevima i nezadovoljstvu građana“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari