UNS traži raspuštanje komisije za sufinansiranje medijskih sadržaja 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije zatražilo je danas od Ministarstva kulture i informisanja da raspusti komisije za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa koje nisu završile rad.

Kako je saopšteno, od predloženih kandidata treba formirati nove, uvažavajući stručnost, kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.

UNS ističe da će samo tako medijska zajednica i javnost biti uvereni da Ministarstvo nema skrivene namere, da uvažava kvalitet i da ima nameru da u najboljem interesu javnosti sufinansira proizvodnju medijskog sadržaja.

To udruženje konstatuje da je neprihvatljivo da u komisijima Ministarstva budu državni činovnici i predstavnici državnih organa, jer to nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Zatraženo je i da Ministarstvo objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid.

Udrućenje novinara Srbije napominje i da u komisijama najveća i najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana, poslovno udruženje Lokal Pres dva, Asocijacija Medija, ANEM i NDNV po jednog člana, dok lokalno novinarsko udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno čak sedam članova.

Pored imena 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari