UNS: Tužilaštvo za organizovani kriminal neodlučno oko preuzimanja predmeta ubistva Milana Pantića 1Foto: N1

Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo je Udruženju novinara Srbije (UNS), uoči obeležavanja 22. godišnjice ubistva novinara Milana Pantića, da još razmatra obimnu dokumentaciju Višeg tužilaštva iz Jagodine i mogućnost da preuzme predmet, saopšteno je danas iz UNS-a.

„Poslednja nada da ubica novinara Milana Pantića i nalogodavci budu osuđeni jeste odluka Tužilaštva za organizovani kriminal da pokrene dve decenije pravosudno mrtav slučaj. Pritisak javnosti doveo je do toga da po drugi put ovo tužilaštvo proverava ima li organizovanog kriminala u ubistvu jagodinskog novinara i, samim tim, njihove nadležnosti za postupanje. To odlučivanje traje skoro godinu dana“, navodi se u saopštenju.

UNS podseća da je krajem juna 2022. godine Više javno tužilaštvo iz Jagodine dostavilo Tužilaštvu za organizovani kriminal spise predmeta protiv nepoznatih izvršilaca koje je sačinilo povodom ubistva novinara Milana Pantića 11. juna 2001. godine.

„Nakon što se novinarska zajednica prošle godine okupila u Jagodini zbog nekažnjenog ubistva i pošto je nešto pre Međunarodna federacija novinara na predlog UNS-a usvojila rezoluciju o Milanu Pantiću, ograničeni pomak se dogodio. Iz Jagodine ‘predmet Pantić’ se preselio u Beograd. Međutim, dalje se ništa nije dogodilo. U novembru prošle godine UNS-u je rečeno da nema zakonskog roka u kom Tužilaštvo za organizovani kriminal treba da odluči hoće li Pantićev slučaj preći u njihovu nadležnost“, navodi se u saopštenju.

Ubistvo novinara Milana Pantića dovodi se u vezu sa njegovim pisanjem o spornim privatizacijama, među kojima je i cementara Novi Popovac.

Na svom sajtu UNS je objavio tekstove koje je pisao Pantić, a među njima se može pronaći i nekoliko tekstova o fabrici cementa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari