UNS upozorava da raste broj napada na novinare u Srbiji 1Foto: FoNet/ Medija centar

Fizički napadi na novinare i medijske radnike u Srbiji su ove godine u dramatičnom porastu u odnosu na prethodne, konstatovalo je Udruženje novinara Srbije (UNS) povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

„Pretnje, govor mržnje, pokušaji diskreditacija i pritisci dolaze ne samo od centara moći, nego i od samih kolega. Toliko medjusobnih optužbi i uvreda medju novinarima nije zabeleženo od devedesetih godina prošlog veka. UNS zato očekuje efikasno pokretanje, ali i okončanje sudskih procesa za ubistva i napade na novinare, čime će biti poslata nedvosmislena poruka da brojni slučajeve neće ostati nekažnjeni“, navedeno je u saopštenju.

To novinarsko udruženje je navelo da je paljenje kuće Milana Jovanovića iz portala Žig info najteži napad na novinara u poslednjih desetak godina zbog čega UNS smatra da će presuda u tom procesu biti jasan pokazatelj kako se kažnjavaju nalogodavci i direktni počinioci za zločine nad novinarima.

„UNS očekuje pravdu pred sudom za našeg kolegu Jovanovića kao pozitivnu i ohrabrujuću poruku za novinare, ali i čitavo društvo. Posle nesreće novinar Žig infa Milan Jovanović i njegova supruga doživljavaju na procesu ponižavanje i maltretiranje, a pravosudni sistem ne poznaje dodatnu traumu koju na suđenju doživljavaju“, dodaje UNS.

UNS je pomenuo veći broj slučajeva napada na novinare iz prethodnog perioda ali i podsetio da je ovu godinu obeležilo i drastično nasilje nad novinarima i medijskim radnicima na demonstracijama u julu u Beogradu, zbog čega je dodao da očekuje da će tužilaštvo istražiti svaki slučaj.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojio je predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara, jer su tog dana 2013. godine novinari francuskog Radija Frans internešnal Žislen Dipon i Klod Verlon ubijeni u Maliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari