UNS: Uslov za pomake u slučajevima sa Kosova i iz Hrvatske 1Foto: Medija centar

Vest da će biti proširene nadležnosti Komisije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara, za Udruženje novinara Srbije je dobra vest, jer je to neophodan uslov za razrešenje slučajeva koje su institucije zanemarivale.

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, ocenjuje za Danas da to udruženje očekuje da će sada biti moguć napredak u nekim slučajevima koji nisu rešeni više od 20 godina.

– To je dobra vest jer će najzad biti dostupni podaci kojima raspolaže Specijalno tužilaštvo i specijalno odeljenje MUP-a Srbije zahvaljujući kojima bi mogle biti pokrenute istrage nekih od ubistava. Ova promena je neophodan uslov jer, nažalost, do sada institucije nisu pokazale nikakav interes da rasvetle neke slučajeve kao što su ubistva na Kosovu, ukazao je Brajović.

On objašnjava da postoje slučajevi ubistva novinara na Kosovu i Metohiji, kao i u građanskom ratu na teritoriji Hrvatske, u kojima će tek sada biti mogući pomaci.

– Kada su u pitanju stradali na Kosovu, nije postojao nikakav interes tamošnjih institucija da se bave što smo dokazali u našem dosijeu nebrojeno puta. Ni tužilaštvo se nije ozbiljno bavilo tim slučajevima. Za ubistva u građanskom ratu na teritoriji Hrvatske nedostaje volja državnih organa i ovdašnjih i tamošnjih da ceo proces pokrene. Sada očekujemo da se to promeni – naglasio je Brajović.

Vlada Srbije donela je odluku o proširenju zadataka Komisije za razmatranje činjenica u istragama ubistava novinara kako bi se nastavila borba protiv nekažnjivosti ubistava novinara i doprinelo rasvetljavanju ubistava novinara u sukobima u SFRJ od 1991 – 1995. i u kidnapovanjima i ubistvima novinara u AP Kosovo i Metohija od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari