UNS zabrinut zbog krivične prijave protiv novinara TANJUG-a 1UNS Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog podnošenja krivične prijave protiv novinara Tanjuga koji je tokom intervjua na pitanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Кomšića odgovorio da nije saglasan sa presudom o genocidu u Srebrenici, navodeći da se radi o strašnom zločinu.

UNS smatra da i sagovornik novinara ima pravo da postavi pitanje novinaru, koji može da odgovori ili ne, ali zakon mora da štiti pravo i slobodu novinara kao i ostalih građana na iznošenje mišljenja, pa i preispitivanje odluka bile one i sudske.

UNS će tražiti uvid u ovu krivičnu prijavu koju je po navodima medija podneo Institut za istraživanje genocida Кanada, a koja po saznanjima Udruženja nije prvi slučaj pozivanja na izmenjeni Кrivični zakon BiH u kojoj je prijavljen novinar.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneo krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Novinar Tanjuga Marko Ivas je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića u Sarajevu tokom intervjua rekao da se ne slaže sa odlukom Međunarodnog suda pravde da je u Srebrenici bio genocid.  Kao dokaz iznetih tvrdnji IGK je predao materijalni dokaz iz medija „u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici, što je krivično delo“.

Član predsedništva BiH Željko Komšić prekinuo je intervju za Tanjug nakon što je novinar genocid u Srebrenici nazvao “strašnim zločinom” i rekao da se ne slaže sa presudama Međunarodnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari