Uprava negira da je nehumano postupano prema uhapšenim inspektorima Odeljenja za droge 1foto Aleksandar Roknić Danas

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija demantovala je navode iz novog broja nedeljnika Vreme, tvrdeći da se prema policijskim inspektorima Četvrtog odeljenja beogradske kriminalističke policije M.I i M.K. koji se nalaze u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu ne postupa na nehuman i ponižavajući način.

Oni su rekli da se inspektorima ne „daje voda iz prljavih posuda“, te da im zatvorska straža nije poručila da ne može da im garantuje bezbednosti.

„Takođe nije tačno da su ova dva lica, kako je navedeno u tekstu, dočekale stotine pritvorenika uz urlike i pretnje da će da ih ubiju i zlostavljaju i njih i njihove porodice. Za početak, prilikom prijema lica u prijemno odeljenje nisu prisutna druga lica tako da je ovakva vrsta događaja u potpunosti isključena. Dalje, lica M. I. i M. K. su po dolasku u pritvor prvobitno smeštena u preventivni karantin zbog epidemije korona virusa koji se nalazi na prijemnom odeljenju, gde takođe nemaju kontakt sa drugim licima, pa je i tu isključena mogućnost ovakvog scenarija. Naprotiv oni se od prvog dana prijema nalaze u smeštaju koji u svim svojim segmentima podrazumeva kontrolisane uslove njihovog boravka baš zbog osetljivosti poslova i profesije koju oni obavljaju“, naveli su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Oni su istakli da se podjednako brinu o bezbednosti i fizičkom i psihičkom integritetu svakog lica lišenog slobode i da ne žele da budu deo bilo kakvih medijskih spinovanja jer to nije u fokusu našeg posla.

„Ovim putem odbacujemo ovakav pokušaj degradiranja Službe za obezbeđenje i njenog rada u najvećoj pritvorskoj jedinici u zemlji od uglednog nedeljnika kao što je ‚Vreme‘“, naveli su iz UIKS-a.

Nedeljnik Vreme je u novom broju, u tekstu pod nazivom „Državni progon IV odeljenja“ izneo niz nelogičnosti koje su pratile privođenje dva policijska inspektora iz policijskog odeljenja koje je odgovorno za otkrivanje plantaže Jovanjica.

Tako se nakon uvida u krivičnu prijavu i iskaze koje su inspektori dali u tužilaštvu vidi da su se oštećeni obratili lekaru nekoliko dana nakon navodnih povreda, ali i da je podnošenju prijava prethodio sastanak majke jednog od oštećenih sa visokopoziciniranim funkcionerom MUP-a koji je, kako se ističe, jedan od pretendenata na mesto direktora policije.

U tekstu se takođe navodi da su inspektori u pritvor dočekali drugi pritvorenici sa povicima „Ubićemo vas..Zlostavljaćemo vas i porodice..Gde vam je Senta…Sad ste na našoj teritoriji“.

U tekstu se podseća na ulogu Četvrtog odeljenja u otkrivanju Jovanjice, ali i na tretman kojem je izložen načelnik ovog odeljenja Slobodan Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari