Novi saziv lokalne Skupštine u Pirotu konstituisan je 30. maja prošle godine. Ubedljivu većinu u SO Pirot (40 od 56 mandata) pored pobedničke liste Koalicije za Pirot, G 17 plus i SPO-a , čine DS i SPS, dok su radikali u opoziciji. Na poslednjem raportu građanima, čelnici lokalne samouporave su minuli šestomesečni period nove vlasti ocenili kao uspešan.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić je rekao da je u proteklom periodu dosta toga urađeno i da je nastavljeno niz aktivnosti iz prošlog mandata lokalne vlasti.

– Koliko god se ova godina najavljivala pesimistički, svi imamo odgovornost da te prognoze učinimo optimističkim, ali ne i nerealnim. Nadam se da će Pirot u ovoj godini biti pravo gradilište, a kad to kažem mislim na oblast putne mreže, vodosnabdevanja, toplifikacije, izgradnje kanalizacije. Tu je i briga o kulturi, školama i dečjoj ustanovi – kaže predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Predsednik SO Pirot Milan Popović kaže da je od juna prošle godine održano šest sednica opštinske skupštine koja je donela niz značajnih odluka.

– U ovom periodu Skupština je normalno funkcionisala, a za razliku od ranijih godina kada je u njoj bilo više stranaka – kaže Popović.

Pomoćnik predsednika opštine za infrastrukturu mr Milorad Spasićkaže da je u opštini pokrenuto nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata.

– Jedan od najvažnijih svakako je izgradnja regionalne sanitarne deponije koju finansira Evropska unija. To je veliki uspeh za sadašnje rukovodsto opštine koje je uspelo da za prvu fazu deponije obezbedi donaciju od Evropske unije. To nije bio nimalo lak posao. Pored toga, gradili smo i mostove u pojedinim selima. Veoma je važna i saradnja sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, jer u narednom periodu predstoji izgradnja infrastrukture na Staroj planini, buduće velike turističke destinacije.To je za nas od velikog značaja jer je nedavno Vlada Srbije usvojila i Prostorni plan ovog parka prirode, a velike mogućnosti stoje i za ceo potez oko Zavojskog jezera – kaže Spasić.

Pomoćnica predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrovićje rekla da je opština preuzela obavezu u razvoju lokalne ekonomije.

– Pokušali smo da stvorimo uslove da se ožive pojedini privredni potencijali koji ne rade ili su u stečaju. Pomagali smo oko prodaje Mlekare i čišćenja kruga Industrije vune i kože Dragoš sa namerom da se privuku investitori. Isti je slučaj i sa Vinovoćem za koje takođe pokazuju interesovanje pojedini investitori. Pomagali smo i razvoj malih i srednjih preduzeća otvaranjem kancelarije republičke Agencije za MSP. Nastojimo, dakle, da privučemo što više domaćih i stranih investitora i iskoristimo potencijale našeg industrijskog parka. Svakako je značajno što se naš grad našao u MEGA projektu američke vladine organizacije USAID – rekla je Petrovićeva.

– Pirotsko kulturno leto je bilo raznovrsno i sa nekoliko veoma dobrih programa. Počelo je izložbom Petra Lubarde, a završeno koncertom Zdravka Čolića. Dosta smo investirali i u gradskim školama u sređivanju instalacija i podova. Nedavno smo otvorili i novu školu u selu Ponor koja je nikla na zgarištu stare škole izgorele pre dve godine – rekao je Branislav Kostić, zamenik predsednika opštine zadužen za vanprivredu.

Zamenik predsednika SO Sreten Savov se osvrnuo na skupštinski život i rekao da je najvažnije da je 5. decembra, pre republičkog, usvojen opštinski budžet.

– Verujem da ćemo i u ovoj godini nastaviti uspešnim tempom, a od Vlade i parlamenta očekujem da budu efikasni u finansiranju lokalnih samouprava – rekao je Savov.

Jedini član Opštinskog veća koji profesionalno obavlja tu dužnost Vidojko Panajotovićpomaže, pored ostalog, predsedniku opštine u radu sa strankama.

– Očekujem da nas resorna ministarstva, a posebno NIP, adekvatno sagledaju u odobravanju para za projekte, prvenstveno za Koridor 10 – rekao je Panajotović.

 

Vladan Vasić izabran za člana UO EPS-a

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasićizabran je za člana Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS). Vladan Vasićkaže za Danas da je odluka o njegovom izboru objavljena u Službenom glasniku Srbije od 29. decembra i da naredne sedmice očekuje i prvu sednicu Upravnog odbora, ovog, jednog od najjačih srpskih javnih preduzeća. On naglašava da je to značajno i za opštinu Pirot koja duže vreme nije imala svog predstavnika na nekoj značajnijoj republičkoj funkciji, te da veću dva mandata nema ni svog poslanika u republičkom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari