Saveti za vežbanje iz 1911. godine 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan, pre 110 godina, Mali Žurnal prenosi građanima upustva o važnosti telesnog vežbanja.

Srpski Soko je izdao, a Mali Žurnal prenosi uputstva o važnosti telesnog vežbanja koja svaki srpski građanin treba da zna i svaki srpski dom treba da ima.

U tekstu se navodi da se telo vežba da bi mu se razvili zdravlje, snaga i lepota.

Važno je da se krećemo, jer se kretanjem tela razvijaju mišići i time regulišemo naslage sala. Dalje, vežbanje utiče na boljitak kostura, naročito kod mladih ljudi.

Srpski Soko izdaje da se vežbanjem utiče na celokupni telesni razvoj, da utiče na krvotok i smanjuje opasnost od oboljevanja od ozbiljnih bolesti.

Saveti za vežbanje iz 1911. godine 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Vežbanjem čovek postiže pravičnu i lepu postavu tela, a uz to, vežbanje ima i veliku privrednu važnost; jer samo vredan narod postaje napredan i imućan.

Mali Žurnal zaključuje da vežbanje u sebi ima i moralne svrhe jer čini čoveka okretnim i izdržljivim, pa samim tim samo narod jake moralne volje može biti krepak i okretan, te se tako vežbanjem utiče i na moralnu jačinu jednog naroda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari