Uručena godišnja priznanja za unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji za 2021. 1Foto: Vlada Srbije/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Godišnja priznanja za unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji za 2021. godinu uručena su danas brojnim institucijama i pojedincima, a predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović tom prilikom je poručila da su “ženska prava ljudska prava, a rodna ravnopravnost baza napretka svakog društva”.

Kako se navodi u saopštenju, godišnja priznanja koja KTRR dodeljuje u saradnji sa UN Women i uz podršku Delegacije EU u Srbiji, uručena su: opštini Tutin, za rad lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, opštini Crna Trava za angažovanje i koordinacija lokalne samouprave i drugih aktera na polju unapređenja rodne ravnopravnosti, gradu Novom Sadu za rodno odgovorno budžetiranje, gradu Kragujevcu i opštini Knić za odgovor na ublažavanje posledica epidemije korona virusa COVID-19.

Individualna priznanja uručena su: profesorki Neveni Petrušić, za doprinos unapređenju javnih politika, praksi i uticaj na društvo, Silviji Nešić, za doprinos unapređenju položaja mladih iz perspektive rodne ravnopravnosti, kompaniji „Ikea“, za doprinos unapređenju radnih prava žena i muškaraca i usklađivanju privatnog i profesionalnog života, glumici Mileni Radulović, za javno zagovaranje za unapređenje položaja žena i novinarki Ivani Mastilović Jasnić, za doprinos nesenzacionalističkom izveštavanju o nasilju nad ženama i rodnoj ravnopravnosti.

„Počastvovana sam što danas stojim ispred ovih sjanih žena i muškaraca i što smo uručili priznanja koja pokazuju šta znači borba za jednake mogućnosti i šta znači rušiti prepreke i stereotipe i praviti korake ka društvu oslobođenom diskriminacije i nasilja. Hvala svim dobitnicima u ime svakog građanina i građanke Srbije, u ime svake devojčice koja treba da odrasta u takvom društvu“, navela je Mihajlović.

Ona se, prilikom uručenja godišnjih priznanja za unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji za 2021. godinu, zahvalila gradovima Kragujevcu, Novom Sadu i opštinama Knić, Crna Trava i Tutin jer su pokazali da su sposobni da stvaraju jednake uslove za žene i muškarce i da se bore u godini pandemije koja je nepovoljno uticala na položaj žena.

„Hvala profesorki Petrušić, koja nam pomaže sve ove godine u stvaranju normativnog okvira, jer su zakoni osnova za sve ostalo. Hvala novinarki Ivani Jasnić, koja je uporno, bez senzacionalizma, izveštavala o nasilju nad ženama, pre svega o slučaju Aleksić. Hvala Silviji Nešić, koja se neverovatnom energijom bori za prava Romkinja, hvala kompaniji „Ikea“, koja kontinuirano radi da stvaranju jednakih uslova za zaposlene, veliko hvala glumici Mileni Radulović, jer se njen glas čuo i opomenuo nas sve, jer je poslala poruku da na nasilje ne smemo da ćutimo. Hvala i medijima, jer bez vas borba za rodno ravnopravno društvo nije moguća. Važno je da svi zajedno stvaramo društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce“, poručila je ona.

Šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović istakla je da su ova priznanja dokaz zajedničke borbe za rodnu ravnopravnost i nada da će naredna godina biti bolja.

„Borili smo se zajedno za javne politike, za nove zakone i strategije, za nesenzitivno izveštavanje, borili smo se protiv nasilja nad ženama. Ovo je dokaz da u našem društvu postoji klima da se borimo za jednake mogućnosti za sve građanke i građane i nada da će naredna godina biti bolja u stvaranju društva jednakosti, ravnopravnosti i socijalne pravde. Hvala KTRR i potpredsednici Vlade na sjajnoj saradnji“, rekla je ona.

Glumica Milena Radulović zahvalila je Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i agenciji UN Women na uručenom priznanju za doprinos javnom zagovaranju za unapređenje položaja žena.

„Hvala vam jer ste prepoznali i nagradili moju i borbu svih devojaka da prijavimo nasilje i da unapredimo odnos žena prema samima sebi“, rekla je ona.

Strahinja Urošević, direktor kompanije „Ikea“ za Srbiju rekao je da ova kompanija pruža jednake šanse i jednak tretman svim zaposlenima.

„U našoj kompaniji obezbeđujemo jednake plate za iste pozicije, kao i jednake šanse za napredovanje na poslu. Hvala na dobijenom priznanju, ono je za nas čast, ali i obaveza da nastavimo da stvaramo jednake uslove i rodno ravnopravno okruženje“, rekao je Urošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari