Srpski brodovi su meta pirata u delti Dunava na teritoriji Rumunije, Bugarske i Ukrajine, kaže za Danas kapetan Srećko Nikolić, predsednik Udruženja kapetana unutrašnje plovidbe Srbije. On dodaje da su se zbog te pojave žalili nadležnim lučkim vlastima.

Pirča o gusarenju na Dunavu postala je aktuelna ovih dana nakon što je bugarska nacionalna kompanija za brodarstvo saopštila da su pirati iz Srbije napali njene brodove 38 puta u poslednje dve godine. Ivan Ivanov, zamenik direktora te kompanije, rekao je da napadi kod Smedereva postaju sve agresivniji i da obično naoružani napadači, osim tereta, kradu još kablove i gorivo.

Srećko Nikolićpotvrđuje za Danas da „postoje informacije s terena da slučajeva piraterije ima i u našim vodama“ i najavljuje da će MUP Srbije zajedno s nadležnom lučkom kapetanijom i carinom pokrenuti akciju sprečavanja gusarenja, a na osnovu žalbi kapetana stranih brodova.

Prema njegovim rečima, srpski brodovi dosad nisu bili meta napada u okolini Smedereva.

– Članovi našeg udruženja su, osim na domaćim, i na austrijskim i nemačkim brodovima. Prema dosadašnjim podacima, oni se nisu na našim vodama susreli s rečnim piratima, odnosno požalili na tu pojavu, tako da u Udruženju kapetana unutrašnje plovidbe nismo ni pokretali ovo pitanje – objašnjava Nikolić.

Prema nezvaničnim podacima, pretpostavlja se da je pojava kod Smedereva prevashodno recidiv krijumčarenja nafte tokom devedesetih godina. Pretpostavlja se i da pojedini kapetani brodova, kada se vrate u svoju zemlju, prijavljuju više kriminalnih slučajeva nego što se dogodilo, a to čine zbog naplate osiguranja i pravdanja manjka robe i opreme.

Jedan od načina rada švercera je da naftu direktno s tankera istaču u cisterne zakopane u zemlju na obalama ove velike međunarodne reke. Drugi model krijumčarenja nafte je istakanje u unapred pripremljenu burad u čamcima, koji na dogovorenom mestu pristaju uz tankere. Nafta se pretače sa tankera koji plove poznatom rutom – iz Rumunije preko Srbije i dalje, uzvodno, preko naših granica. Reka Dunav, u svom toku od Nemačke do Crnog mora prolazi kroz skoro 10 evropskih zemalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari