Uskoro četiri godine od pogibije radnika u Lučanima, suđenje tek na polovini 1Fabrika u Lučanima/Foto: N. Kovačević

Za dve nedelje se navršava četiri godine od pogibije radnika Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića u eksploziji u fabrici MB „Namenska“ u Lučanima. Sudski proces počeo je još 2019. godine, a praktično je tek na polovini, podseća televizija N1.

Za eksploziju koja se dogodila 2017. godine, optuženi su direktor Namenske u Lučanima Radoš Milovanović, rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević i Tomo Stojić, tadašnji rukovodilac zaštite na radu.

Nakon što su u dosadašnjem toku sudskog procesa, koji je pratio veliki broj odlaganja suđenja, svoje iskaze dali sva trojica optuženih, počelo je saslušavanje svedoka.

Prvi koji je svedočio bio je Marko Mitrović koji je tog dana radio u smeni sa nastradalim radnicima. Nakon što je na prošlom ročištu započeo da svedoči, nastavio je i da odgovora na pitanja i na današnjem suđenju.

„Ono što je po meni danas najbitnije što smo saznali i što je nesporno je da su se neadekvatni kartonski burići koristili jako dugo u proizvodnji i da su se oni koristili sve do same eksplozije, kada se onda naprasno uvode hromirani, metalni burići, uvodi se video nadzor, menja se radni kombinezon. Onda se uvodi antistatik protivpožarno odelo i rečeno je da su izvršene izmene. Sada je normalno pitanje, na koje odbrana nikada ne može dati odgovor je ako je sve bilo u skladu sa propisima zašto ste onda menjali uslove rade koji su do tada postojali“, kaže advokat Vladimir Todorić.

Milivojevići kažu da su preduzeću MB „Namenska“, poslali zahtev da uđu u to preduzeće i polože cveće. Oni su i ranije tog datuma odlazili na mesto nezgode, ali su ih do mesta događaja sprovodili radnici iz obezbeđenja. Pri tom su mobilne telefone morali da drže u torbama kako ne bi fotografisali.

Ekipi N1 nije dozvoljeno da prisustvuje suđenju, jer, kako je objasnio, postupajući sudija Ljubiša Tomičević, sudskoj upravi u Ivanjici nije stigao na vreme naš zahtev za praćenje suđenja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.