U skladu sa obavezom koju je država propisala za sve nacionalne parkove, naknade za korišćenje imena, znaka, područja i pogodnosti Nacionalnog parka Đerdap, ubuduće će plaćati i sva preduzeća, pravna lica, preduzetnici i građani koji na taj način ostvaruju određeni profit.

Ovu novu obavezu dobili su, kako se to kaže, subjekti koji se bave turizmom, ugostiteljstvom, trgovinom, uslugama, otkupom šumskih plodova, saobraćajem, snimanjem i fotografisanjem.

U želji da prošire krug onih koji će promovisati njihove vrednosti, u JP Nacionalni park Đerdap u Donjem Milanovcu opredelili su se da iznosi ovih naknada budu simbolični, smatrajući da će time zainteresovati i druge da promovišu prirodne, kulturne i sve druge vrednosti ovog zaštićenog područja. Prema onomo što saznajemo, na godišnjem nivou ova vrsta naknade za pojedine radnje iznosi par stotina dinara, što se ne može smatrati nekim velikim opterećenjem, a sva sredstva koja budu tako obezbeđena biće korišćena za unapeđenje i razvoj područja Nacionalnog parka Đerdap. Obveznici plaćanja naknade za korišćenje imena, znaka, područja i pogodnosti Nacionalnog parka Đerdap dobili su informacije o ovoj vrsti naknade, a uskoro će na njihove adrese stići i prvi računi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari