Uskoro zatvaranje parkova i pijaca u Novom Sadu 1Novi Sad Foto: Arsenije Mandić

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini Grada Novog Sada, gradonačelnik Miloš Vučević predstavio je nove mere u borbi protiv širenja korona virusa koje će biti realizovane na nivou lokalne samouprave. 

U saopštenju iz gradske uprave se navodi da je gradonačelnik podsetio na to da večeras od 20 časova prestaje javni gradski prevoz, zatvaraju se ugostiteljski objekti i tržni centri, i zabranjuje se okupljanje više od pet osoba, a da će taksi usluge do daljeg biti dostupne.

 – Što se tiče Doma zdravlja, uspeli smo da organizujemo nekoliko novih usluga. U objektu Doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka 18 otvorili smo novu ambulantu samo za osobe sa respiratornim oboljenjima, uvedeno je novih 14 telefonskih linija i 6 linija Doma Zdravlja za psihološku podršku – naglasio je Vučević.

On je rekao da se u objektu na Novom naselju otvara i dispanzer za decu sa respiratornim tegobama, i istakao da je angažovano 100 volontera, a još 500 ih je na čekanju.

– Kontaktirali  smo upravnike stambenih zgrada da se i oni angažuju oko pomoći ljudima – istakao je.

Prema njegovim rečima, javnost će putem medija biti obaveštena o svim trgovinama koje će od 4 do 7 ujutro biti otvorene za starije sugrađane, a reč je o preko sto objekata u Novom Sadu, kao i o dežurnim apotekama.

 – Prevoz za zaposlene u zdravstvu, i one koji moraju da rade u privatnim kompanijama realizovaće se u dogovoru sa državnim organima. Ciklonizacija i JKP Stan obilaze ceo grad i dezinfikuju pored javnih ustanova i stambene zgrade, i važno je da se koordiniraju sa upravnicima zgrada, kako bi im dozvolili  da uđu, s obzirom na razne priče o lažnom predstavljanju koje kruže – poručio je gadonačelnik i napomenuo da će uskoro biti propisano zatvarnje parkova i pijaca, najverovatnije od sutra.

 Početkom iduće sedmice biće doneta odluka o jednokratnoj pomoći za preko 33 000 penzionera u Novom Sadu sa penzijama do 30 000 dinara, i to iz robne rezerve i Crvenog krsta, a radi se i na odluci kojom će biti omogućen popust na zakup poslovnog prostora u gradu i na SPENS-u kako bi se pružila podrška privatnim firmama.

Vučević je apelovao na građane da budu jedinstveni, solidarni i disiplinovani kako bi se “što brže i sa manje posledica” izašlo iz krize izazvane epidemijom korona virusa.

 Na koferenciji je poručeno da Grad distribuira maske svima koji moraju da budu na terenu, te pored radnika gradskih preduzeća i organa, maske je Grad nabavljao i za radnike Pošte, EPS-a, kao i taksistima.

Gradonačelnik je podsetio i da je najavljeno da će sledeće nedelje nekoliko miliona maski stići u Srbiju, te da će krenuti njihova distribucija ka apotekama širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari