Uslovna kazna zatvora zbog pretnji uredniku Danasa 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Povodom pretnji glavnom uredniku lista Danas Dragoljubu Petroviću, Viši sud u Beogradu osudio je Dejana Ivkovića iz mesta Mirosaljci, opština Lazarevac, na jednu godinu zatvora, uslovno na tri godine, zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

Kako je u presudi navela sudija Marina Anđelković, Ivković je proglašen krivim zato što je 8. novembra 2016. godine „putem interneta, svestan svog dela i njegove zabranjenosti, u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno, ugrozio sigurnost licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, u vezi sa poslovima koje obavlja“.

On je, navodi se u presudi, ugrozio sigurnost glavnom i odgovornom uredniku lista Danas pretnjom da će „napasti na njegov život“, tako što je preko društvene mreže Facebook, sa svog profila, povodom intervjua koji je oštećeni dao internet portalu Cenzolovka pod naslovom „Draža Petrović: U ovakvom ambijentu možete očekivati da vas neko klepi štanglom po glavi“ – napisao da je „spremio set noževa i konopce za kvazi rodoljube Srbije za koje nema milosti“.

Uz psovke upućene Petroviću, on je napisao i da „za izdajice svoje zemlje ovde nema mesta“.

Okrivljenom Ivkoviću je izrečena i mera zabrane približavanja i komunikacije sa Petrovićem, tako što mu se zabranjuje pristup u prostor oko mesta stanovanja oštećenog na udaljenosti od 200 metara u trajanju od jedne godine po pravosnažnosti presude.

Ivković je na glavnom pretresu u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret. Objasnio je da je popio „sedam i više rakija“ kada je napisao sporni komentar, da se čak ni ne seća šta je napisao, osim da je „pominjao neki set noževa, koji su mu bili na pameti jer je tog dana kupio za kuću noževe za svakodnevnu upotrebu“.

Rekao je da je shvatio šta je uradio tek kada je posle dva dana došla policija i pokazala mu šta je napisao. Tada je, navodi sudija, pred njima za sebe rekao da je „idiot“, da to nije njegov rečnik i da ne zna zašto je to uradio. Izrazio je kajanje, rekavši da nije konfliktna ličnost i da nikome ništa slično nije uradio.

Sud je imao u vidu odbranu okrivljenog u kojoj je naveo da nije imao nameru da pretnje ostvari, ali je zaključio kako to nije od uticaja na presudu, jer je za postojanje predmetnog krivičnog dela dovoljno da se radi „o ozbiljnoj pretnji koja je podobna da kod onoga kome se preti izazove osećaj straha ili nesigurnosti“.

– Nije od značaja da li onaj koji preti i stvarno ima nameru da realizuje pretnju – piše u presudi Višeg suda u Beogradu.

Psihijatrijska ekspertiza

Sudski veštak doktor Svetislav Mišković je prilikom forenzičke psihijatrijske ekspertize okrivljenog u aprilu ove godine naveo da se Ivković u vreme izvršenja krivičnog dela nalazio u „akutnom napitom stanju, te su njegove sposobnosti shvatanja značaja dela i mogućnosti upravljanja postupcima bile smanjene do stepena bitnog, ali ne bitno“. „Iz tog proizilazi da je okrivljeni bio u uračunljivom stanju, pri čemu je sam sebe upotrebom alkohola doveo u takvo stanje, pa ga ponašanje i radnje koje je preduzeo ne opravdavaju“, naveo je Viši sud u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari