Potvrdu da građani na lokalnom nivou najbolje mogu da ocene rad stranaka i pojedinaca na vlasti dali su i protekli izbori za vlast u gradovima i opštinama u Srbiji. Građani Jagodine, zadovoljni socijalnim povlasticama, Zoološkim vrtom, Akva parkom i novosagrađenim Muzejom voštanih figura nagradili su Dragana Markovića Palmu apsolutnom vlašću i još jednim mandatom na mestu predsednika opštine.

Potvrdu da građani na lokalnom nivou najbolje mogu da ocene rad stranaka i pojedinaca na vlasti dali su i protekli izbori za vlast u gradovima i opštinama u Srbiji. Građani Jagodine, zadovoljni socijalnim povlasticama, Zoološkim vrtom, Akva parkom i novosagrađenim Muzejom voštanih figura nagradili su Dragana Markovića Palmu apsolutnom vlašću i još jednim mandatom na mestu predsednika opštine. Na (trenutno) suprotnoj strani političkog spektra i sa drugačijim idejama, ali sa sličnim ambicijama, nalazi se Goran Ješić, koji je još jednom pobedio u Inđiji.
Komentarišući za Danas rezultate izbora, Goran Ješić ističe da je očekivao pobedu. „Proteklih godina uložili smo mnogo truda u popravljanje imidža opštine. Jednostavno, narod je to prepoznao i tako prelomio. U proteklih nekoliko godina u Inđiju su došli mnogi strani investitori, a nivo ulaganja se kreće oko 300 miliona evra. Da je naša opština i za Evropu poželjno mesto za ulaganje svedoči i podatak da smo se našli na 18. mestu od 25 najboljih evropskih destinacija. Namera nam je da nastavimo započeto i da Inđija bude poželjno mesto za život i rad“, kaže Ješić.
Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, takođe tvrdi da je njegov uspeh očekivan i zaslužen. „Mogu da obećam da ćemo nastaviti da radimo kao u prethodnom periodu i da ćemo veći značaj dati infrastrukturi u prigradskim naseljima i selima i stvoriti uslove za investicije u atraktivnoj turističkoj zoni u Pirotu“, obećava Vlasić za Danas.
Apsolutni dobitnik na lokalnim izborima je Branimir Kuzmanović, koji je, kao kandidat liste Za evropski Beograd, dobio poverenje da nastavi posao prvog čoveka opštine Vračar. Kuzmanović za Danas podseća da se stanovnici Vračara još od 1990. na izborima izjašnjavaju za demokrate i ideje koje je promovisao Zoran Đinđić. Mladi političari koji vode opštinu poslednje četiri godine pokazali su da vole Vračar i uradili mnogo dobrog, naglašava Kuzmanović, dodajući da je taj napor nagrađen i na ovim izborima.
– Ubedljiva pobeda koalicije „Zajedno za Kragujevac-G 17“ veliko je priznanje Kragujevčana mom timu i meni za ono što smo radili prethodnih godina. Sa izvesnošću očekujem da će naš grad, dolaskom Fijata u Zastavu, ponovo postati jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji industrijski centar Srbije i jugoistočne Evrope – ističe Veroljub Stevanović, stari-novi gradonačelnik Kragujevca.
S druge strane, dok se Socijalistička partija Srbije ubraja u najveće dobitnike na parlamentarnim izborima, ova stranka u rodnom gradu svog lidera Ivice Dačića ostvarila je katastrofalni rezultat. Naime, prema zvaničnim podacima, SPS u Žitorađi nije prešla ni cenzus. Dugogodišnju vlast je izgubio i Dobrivoje Budimirović Bidža, predsednik opštine Svilajnac, budući da će novu skupštinsku većinu činiti koalicija DS-a, G17 plus i Pokreta za Svilajnac.
– Priznajem, izgubio sam na izborima jer je to bila volja građana. Ipak, nisam razočaran. Sve što sam mogao ja sam do sada učinio za svoj grad. Dogodilo se, međutim, da su meštani sela Troponji glasali za Borisa Tadića i njegovu listu samo zato što im je došao u selo i pomazio kravu. Njima očigledno ništa nije značilo što je opština uložila oko 2,5 miliona dinara za izgradnju infrastrukture – kaže Budimirović za Danas.
Vlast su, nakon četvorogodišnje vladavine, izgubili i radikali u Novom Sadu, ali i Radovan Raka Radović u Trsteniku. Nova Srbija Velimira Ilića ostaće i dalje na vlasti u Čačku, ali znatno oslabljena i poprilično uzdrmana. Poraz u izjašnjavanju Čačana za parlamentarne izbore Ilić, kako kaže, nije očekivao, ali i dodaje da se to ne može smatrati nekim značajnijim gubitkom. „Pobedila su nerealna obećanja, a ne konkretan rad. Ipak, mi smo i dalje neprikosnoveni na lokalu“, tvrdi Velimir Ilić.
Možda jedinstven primer je Živorad Milosavljević, predsednik beogradske opštine Sopot, koji drži vlast više od 18 godina. Na čelu opštine će ostati verovatno i posle izbora 11. maja. Kako Milosavljević najavljuje u izjavi za Danas, sa svojih 13 od 33 odbornička mesta sigurno će ići u koaliciju, a s kim – odlučiće nakon konstituisanja gradske skupštine.
Čelnik Sopota je svojevremeno bio u Savezu komunista, potom dugogodišnji član SPS-a, a sada predvodi grupu građana. Kao ključno za opstanak on, međutim, ne smatra mudra politička prestrojavanja, već naglašava rad za bolji život građana. Milosavljević ističe da su vrata opštine otvorena svakog dana za sve stanovnike Sopota, bez obzira na njihovu stranačku opredeljenost. Naš sagovornik ističe da je, od njegovog dolaska na čelo opštine, Sopot dobio telefonske linije, uredno snabdevanje vodom, putevi su asfaltirani, a cela opština je i gasifikovana.
Apsolutni dobitnik na ovim izborima na opštinskom nivou u Inđiji je Lista Goran Ješić – DS, koja je dobila 45,45 odsto glasova, što predstavlja 18 od ukupno 37 u opštinskom parlamentu. Goran Ješić, jedan od najpopularnijih lokalnih lidera u Srbiji, rođen je 3. avgusta 1974. u Sremskoj Mitrovici. Školovao se u Inđiji, a Poljoprivredni fakultet završio u Novom Sadu. Na postdiplomskim studijama je u Americi. Od 2000. je predsednik Opštine Inđija. Iako je bio funkcioner Građanskog saveza, a potom i DS-a, posebno je ponosan što na izbore uvek izlazi „imenom i prezimenom“.
Na lokalnim izborima u najvećem gradu Šumadije ubedljivu pobedu odnela je lista Zajedno za Kragujevac – G17 plus – Veroljub Verko Stevanović, kojoj je, sa osvojenih 43,46 odsto glasova, pripao 41 mandat u budućem sazivu gradskog parlamenta, koji će činiti ukupno 87 odbornika. Stevanović je rođen 1946. u Malim Pčelicama, nadomak Kragujevca. Osnovnu školu, gimnaziju i Mašinski fakultet završio je u Kragujevcu. Najveći deo radnog veka proveo je u Zastavi, gde je sredinom i u drugoj polovini 1980-ih bio direktor Montaže Fabrike automobila, koja je tih godina bila u velikoj ekspanziji. Bio je među liderima SPO-a, potom SDPO-a, a sada je blizak G17 plus.
Ubedljivom većinom od 17. 615 glasova, u opštini Vračar pobedila je lista Za evropski Beograd. Radikali su na Vračaru, tradicionalnom uporištu demokratske opcije, osvojili dvostruko manje glasova. Bivši i budući predsednik ove opštine rođen je 19. decembra 1968. u Beogradu. Član je DS-a od 2. februara 1990. Za prvog čoveka Vračara izabran je 13. juna 2006, a pre javnog angažmana bavio se programiranjem i novinarstvom. Po zanimanju inženjer elektrotehnike, zvanje je stekao na beogradskom ETF.
Pobednik izbora u pirotskoj opštini je lista Koalicije za Pirot- Vladan Vasić i G17 plus – Mlađan Dinkić, sa osvojenih 26 od 56 odborničkih mandata. Radikali će u Pirotu imati 16 odbornika, a DS devet. Vladan Vasić, koji je predsednik pirotske opštine od 2003, rođen je 11. novembra 1971. u Pirotu. Završio je Elektronski fakultet u Nišu i stekao titulu diplomiranog inženjera elektronike, a magistrirao je na niškom Ekonomskom fakultetu. U politici je od 1990, a aktivno od 2000. kada je na listi DOS-a izabran za odbornika SO Pirot.
Donedavno neprikosnoveni lokalni gospodar, nakon ovih izbora svakako odlazi u opoziciju, a možda i u političku penziju. Grupa građana Za bogatu opštinu Svilajnac na čijem je čelu kontroverzni Bidža dobila je 1.111 glasova, nasuprot koaliciji DS – G17 plus, za koju se izjasnilo 5.588 građana. Budimirović je rođen 9. januara 1947. u Svilajncu. Završio je Poljoprivredni fakultet, bio direktor Poljoprivredne škole i član SPS do 2002. Predsednik opštine bio je gotovo 18 godina, od 1990. do 2.000. i od 2004. do 2008. Prošle godine je pobedio na referendumu o poverenju, koji su inicirale demokrate.
Narodna demokratska stranka Radovana-Rake Radovića na proteklim lokalnim izborima osvojila je svega pet odborničkih mesta, znatno manje od DS-a i SRS-a. Radović, dugogodišnja „maskota“ SPS-a, rođen je 18. septembra 1951. u selu Kamenjara u opštini Trstenik, ali se ubrzo preselio u Počekovinu. Završio je Mašinski fakultet. Poslanik je bio u dva saziva parlamenta, gde je prvi put izašao za govornicu 9. marta, za vreme demonstracija opozicije. Poput Budimirovića, svog dobrog prijatelja, i Radović je u nekoliko mandata bio predsednik opštine .
Nova Srbija i njen lider više nisu tako neprikosnoveni u „svojoj“ opštini. Većina Čačana na parlamentarnim izborima glasala je za Listu za evropsku Srbiju (31,70 odsto), dok je Ilić sa DSS-om osvojio nešto više od 25 odsto glasova. Ipak, pobedio je na lokalnom nivou: NS – 33,41 odsto, ZES – 17,80 odsto. Ilić je rođen 28.maja 1951 u Čačku. Posle diplomiranja na Tehnološko-metalurškom fakultetu, radio je za nekoliko građevinskih firmi. Privatnik je od 1986, a magistar od 2005. Prva stranka mu je SPO. Predsednik opštine Čačak postao je još 1990, a krajem te decenije osniva svoju Novu Srbiju. Od 2004. bio je ministar za kapitalne investicije, a potom infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari