Uspeh reforme u tehnološkom razvoju i inovacijama 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Prema izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija za 2022. godinu (European Innovation Scoreboard – EIS), rast performansi Republike Srbije od 15,6 odsto u periodu od 2015. do 2022. je viši od prosečnog rasta u Evropskoj uniji, koji iznosi 9,9 odsto za isti period. Podatak govori o ubrzanom približavanju Srbije standardima Evropske unije i u ovom domenu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Izveštaj EIS predstavlja svojevrstan instrument Evropske komisije koji se bavi komparativnom procenom inovativnosti u zemljama članicama EU i nekoliko drugih država, uključujući i Srbiju. Analizirana su 32 indikatora svrstana u 12 kategorija, od kojih su značajni rezultati Republike Srbije u kategorijama inovatora i ulaganja u inovacije, istraživanja i razvoj, kao i u kategoriji uticaja na zaposlenost“, navodi se u saopštenju.

Ovi uspesi su, kako se dodaje, rezultat sprovedenih reformi zakonodavnog i strateškog okvira koje sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i povećanog ulaganja u naučnoistraživačku i inovacionu infrastrukturu.

Iz Ministarstva podsećaju da je od 2018. godine doneto niz strateških dokumenata i ključnih zakona, uključujući i novi Zakon o inovacionoj delatnosti i Strategiju razvoja startap ekosistema koji su usvojeni prošle godine.

„Osnovani su novi instituti, Institut za Veštačku inteligenciju, Biosens, Institut za informacione tehnologije u Kragujevcu i posebni fondovi iz kojih se finansiraju naučna istraživanja Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku koji sa 98 miliona evra finansirali više od 1.720 projekata. Širi se mreža naučno-tehnološki parkova i, uz već postojeći park u Beogradu, formirani su naučno-tehnološki parkovi u Nišu, Novom Sadu i Čačku. U razvoj naučno-tehnoloških parkova uloženo je više od 53 miliona evra“, navodi Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari